Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie fără precedent a UE în privinţa Belarusului

Belarus

Uniunea Europeană a adoptat joi actele legale care consfinţesc ridicarea sancţiunilor împotriva a 170 de personalităţi din Belarus, printre care şi preşedintele Aleksandr Lukaşenko, conform unei decizii adoptate la mijlocul lunii februarie de cei 28 de miniştri europeni de externe, relatează AFP.

'Actele legale' care vizează retragerea a 130 de persoane şi a trei companii de pe 'lista neagră' ce determină îngheţarea activelor lor în Uniunea Europeană şi un refuz de acordare de vize pentru UE au fost adoptate joi, conform unui comunicat oficial. Ele vor fi publicate la 27 februarie în Jurnalul Oficial al UE. Câteva sancţiuni sunt totuşi menţinute: embargoul european asupra armelor şi măsurile restrictive împotriva a patru persoane de pe listă în legătură cu dispariţiile nerezolvate a doi oameni politici de opoziţiei, a unui om de afaceri şi a unui jurnalist.

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994 şi descris odată de SUA ca 'ultimul dictator din Europa', este vizat de aceste sancţiuni din ianuarie 2011, în urma represiunilor violente care au urmat realegerii sale la sfârşitul lui 2010. UE a suspendat încă de la sfârşitul lui octombrie 2015 aplicarea acestor sancţiuni, ca răspuns la eliberarea la Minsk a unor deţinuţi politici, măsură pe care statele europene o cereau de mult timp, şi la desfăşurarea 'într-un mediu ferit de violenţe' a alegerilor prezidenţiale din octombrie 2015. Acuzat timp de mulţi ani de grave încălcări ale drepturilor omului, de reprimarea opoziţiei şi de controlarea presei, Lukaşenko a dat mai multe semne de deschidere în 2015. El a folosit criza din Ucraina în avantajul său, impunându-se ca mediator între Rusia şi UE sau găzduind la Minsk negocierile de pace dintre Kiev şi separatiştii proruşi, spune Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.