Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie FĂRĂ PRECEDENT ale statelor nordice de teama unui ATAC MILITAR al Rusiei: Sunt gata de RĂZBOI

Alexei Nikolsky/Tass
vladimir putin

Ţările nordice au convenit luni, la Helsinki, să-şi intensifice cooperarea în domeniul apărării şi schimbul de informaţii despre supravegherea aeriană, pe fondul sporirii temerilor referitoare la activitatea militară a Rusiei în regiune, notează Reuters.

''Situaţia (referitoare la Rusia) este o preocupare comună pentru ţările nordice. Ne propunem să consolidăm apărarea noastră naţională şi să cooperăm pentru a răspunde mai bine motivelor de îngrijorare privind securitatea'', a declarat ministrul apărării finlandez Jussi Niinisto într-o conferinţă de presă, după o reuniune cu omologii săi din Suedia, Danemarca şi Norvegia şi reprezentanţi ai guvernului Islandei, scrie agerpres.ro.

Citește și: Detaliu interesant! Cu ce se ocupă ACUM soția lui Mihai Gâdea

Niinisto a adăugat că acordul cu privire la schimbul de informaţii despre supravegherea aeriană va contribui 'pozitiv la conştientizarea situaţiei', dar şi la creşterea siguranţei zborurilor.

Statele nordice au acuzat Rusia de încălcarea repetată a spaţiului lor aerian în ultimii ani. ''Vedem o Rusie agresivă care îşi sporeşte forţele, îşi reînnoieşte echipamentele, având noi rachete în Kaliningrad. Aceasta este noua imagine în partea noastră de lume'', a spus ministrul danez al apărării, Claus Hjort Frederiksen.

Citește și: Casa Regală face un anunț de proporții! Noi informații despre starea de sănătate a Regelui Mihai

Norvegia, Danemarca şi Islanda sunt membre ale NATO, în timp ce Suedia şi Finlanda (aceasta din urmă având o graniţă comună de 1.340 km cu Rusia) au rămas nealiniate din punct de vedere militar.

Săptămâna trecută, Finlanda a anunţat că intenţionează să organizeze exerciţii militare de amploare alături de celelalte state nordice, de SUA şi de alte ţări începând cu 2020.

Citește și: Pe SURSE! Ce ar urma să decidă premierul Tudose în legătură cu creșterea salariilor și a pensiilor

Miniştrilor participanţi la reuniunea de luni de la Helsinki li se vor alătura marţi omologii din Marea Britanie, Olanda, Germania, Polonia, Estonia, Letonia, Lituania şi SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.