Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie în procesul privind casa familiei Iohannis: Ce au anunțat judecătorii

klaus iohannis lacrimi

Curtea de Apel Piteşti a amânat cu o săptămână, miercuri, pronunţarea în procesul privind casa din Sibiu pierdută de familia preşedintelui Klaus Iohannis.

"Amână pronunţarea la data de 22.02.2017", se precizează în încheierea de amânare iniţială a pronunţării, postată pe portalul instanţelor de judecată din Argeş, scrie agerpres.ro.

Citește și: Apple intră în alianța pentru inteligență artificială

Decizia de a se trece la judecarea contestaţiei în anulare a fost luată în cadrul şedinţei de miercuri, după clarificarea aspectelor legate de stabilirea persoanelor care au calitatea de moştenitor al soacrei preşedintelui, Georgeta Lăzurcă, la rândul ei parte în proces înainte de decesul survenit în anul 2016. În baza unei adrese primite de la serviciul de stare civilă din Sibiu, din care rezulta că soţia preşedintelui, Carmen Iohannis, este unic moştenitor, completul de trei judecători a stabilit că sunt îndeplinite condiţiile pentru continuarea judecăţii.

Avocatul familiei Iohannis, care considerase că adresa respectivă nu este suficientă, în lipsa unui document de succesiune legalizat de un notar, a formulat o ultimă cerere privind citarea soţiei preşedintelui şi în noua calitate procesuală, aceea de moştenitor. Solicitarea a fost respinsă, instanţa constatând că citarea este legal îndeplinită, Carmen Iohannis fiind deja parte în dosar.

Citește și: DETALII incredibile despre cum s-a ajuns la SOROISM în România. Rolul consultanților israelieni în campania din alegerile parlamentare

După începerea dezbaterilor pe contestaţia în anulare, acelaşi avocat a cerut admiterea, invocând argumentul că instanţa care a judecat cauza a fost indusă în eroare de existenţa la dosar a mai multor erori materiale. El a cerut Curţii de Apel Piteşti să anuleze sentinţa pronunţată de o instanţă din Braşov şi să stabilească un nou termen pentru rejudecare.

Avocatul celorlalte părţi din dosar s-a pronunţat, în schimb, pentru respingerea contestaţiei în anulare. El a susţinut că partea adversă a venit cu susţineri nefondate, a acţionat cu rea-credinţă, iar prin argumentele aduse, contestaţia ar fi "un recurs la recurs".

Citește și: PREMIERĂ ISTORICĂ Au fost creați embrioni micști umani și de porc

După finalizarea dezbaterilor, preşedintele completului de judecată a anunţat că instanţa rămâne în pronunţare asupra contestaţiei în anulare.

Contestaţia în anulare formulată de familia Iohannis împotriva deciziei instanţei din noiembrie 2015, prin care cei doi soţi au pierdut un imobil aflat în centrul Sibiului, se judecă la Curtea de Apel Piteşti, conform deciziei din 6 aprilie 2016 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Instanţa supremă a admis atunci o cerere depusă de familia Iohannis, prin care s-a solicitat strămutarea procesului de la Curtea de Apel Braşov la o altă curte de apel din ţară, decizia fiind definitivă.

Citește și: OFICIAL Ea este noua IUBITĂ a lui Brad Pitt / FOTO 18+

Potrivit presei locale, Klaus Iohannis a reclamat în cererea de strămutare faptul că judecătorii din Braşov nu îndeplinesc condiţia de independenţă şi imparţialitate, ca urmare a presiunii exercitate de mass-media asupra lor, în cei 10 ani cât a durat procesul. În urma articolelor apărute în presă, Carmen şi Klaus Iohannis susţineau că pe plan local s-a creat un curent nefavorabil lor, aspect de natură a afecta, cel puţin la nivel de aparenţă, imparţialitatea judecătorilor.

Carmen şi Klaus Iohannis au depus o contestaţie în anulare, după ce au pierdut definitiv la Curtea de Apel Braşov un proces privind un imobil din centrul Sibiului.

Citește și: Am prins-o pe Simona Gherghe cu paharul în mână, gravidă în 5 luni / EXCLUSIV FOTO

Pe 16 noiembrie 2015, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulţumit de sentinţa judecătorească prin care a pierdut casa în Sibiu, punctând că împreună cu avocaţii săi caută cele mai bune căi de a o contesta.

La data de 12 noiembrie 2015, Curtea de Apel Braşov a respins un recurs declarat de Klaus şi Carmen Iohannis şi a menţinut decizia Tribunalului Braşov din mai 2014, prin care a fost anulat un contract de vânzare-cumpărare a unui imobil din Sibiu. Imobilul în cauză a făcut parte din averea soţilor Maria şi Eliseu Ghenea, iar după decesul acestora, averea a trecut în anii '70 în proprietatea unei surori a lui Eliseu Ghenea, care însă a decedat, fără a avea copii.

Citește și: Fuma canabis, a renunțat la facultate și zicea că e Iisus Hristos: S-a aruncat de pe un coș de fum și a murit

Casa de pe strada Nicolae Bălcescu din Sibiu, nr. 29, a trecut în proprietatea statului român, iar în anul 1997 imobilul a fost cumpărat de chiriaşi. În anul 1999, contractele prin care chiriaşii au cumpărat casa au fost anulate în instanţă, la cererea fiului lui Nicolae Baştea, acesta din urmă fiind nepot al soţilor Ghenea. Casa ajunge apoi în proprietatea familiei Iohannis, care a cumpărat partea urmaşilor lui Nicolae Baştea. Foştii chiriaşi au deschis procese în instanţe, pentru anularea contractelor prin care familia Iohannis a intrat în posesia imobilului din Sibiu, contestând calitatea de urmaş de drept a lui Nicolae Baştea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.