DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Decizie în Senat! 'Dictatura' medicală, instaurată prin deciziile instanțelor: cei care contestă carantinarea vor fi monitorizați medical

senat plen

Persoanele care contestă juridic carantinarea sau izolarea vor fi monitorizate medical, iar decizia primei instanţe în acest sens este executorie, a decis, miercuri seara, Comisia juridică a Senatului, la dezbaterea proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, informează Agerpres.

Citește și: VIDEO Raluca Turcan acuză PSD de infectările din România: 'Au fost măcelărite în Parlament, ne-a îngreunat foarte mult activitatea'

În proiectul legii, în partea care se referă la revizuirea sau încetarea măsurii de izolare sau carantinare, se prevede că "persoana în cauză va fi monitorizată de către medic zilnic sau ori de câte ori situaţia o impune", a arătat vicepreşedinta comisiei, senatoarea PNL Iuliana Scântei, care a condus şedinţa.

"Pronunţarea se poate amâna cu cel mult 24 de ore, iar motivarea hotărârii se face în cel mult 48 de ore de la pronunţare. Hotărârea primei instanţe este executorie şi poate fi atacată cu apel, în termen de două zile de la comunicare. Apelul se soluţionează în trei zile de la sesizare", a subliniat aceasta.

Potrivit proiectului, "dacă instanţa judecătorească de fond dispune încetarea măsurii, persoana în cauză are dreptul de a părăsi imediat spaţiul sau unitatea în care a fost carantinată sau, după caz, izolată".

Citește și: Tănase Stamule, consilierul premierului: 'Mărirea pensiilor și a alocațiilor, cerute de PSD, îndemnul celebru de la Revoluție: Mai dă-le o sută de lei, Nicule!'

Legea abordează şi libertăţile individuale, în contextul pandemiei.

"Avem un text privitor la drepturile şi libertăţile individuale. O măsură de protecţie - limitarea libertăţilor individuale ale persoanei faţă de care s-a luat o măsură potrivit prezentei legi poate fi justificată numai prin raportare la starea sa de sănătate sau la riscul epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică", a afirmat Scântei.

Ea a adăugat că în proiect e prevăzut că, "pe durata măsurilor dispuse, potrivit prezentei legi, nu pot fi interzise, ci doar limitate temporar, proporţional cu riscul epidemiologic sau biologic pentru sănătatea publică, următoarele drepturi: comunicarea cu orice autoritate, cu aparţinători, cu reprezentantul legal ori cu avocatul, accesul la corespondenţa personală şi utilizarea telefonului sau a altor dispozitive electronice de comunicare, dreptul la vot, dacă nu se află într-o situaţie de restrângere a drepturilor cetăţeneşti, exercitarea liberă a credinţei religioase".

Forma finală a textelor va fi cuprinsă într-un raport care va fi supus dezbaterii plenului Senatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.