Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DECIZIE ISTORICĂ: Filipine câștigă dreptul asupra Mării Chinei de Sud împotriva Chinei

china

Curtea permanentă de arbitraj de la Haga (CPA) a dat câştig de cauză, marţi, Filipinelor împotriva Chinei, afirmând că revendicările Beijingului în Marea Chinei de Sud, o zonă strategică, nu au 'fundamente juridice', o decizie ce ar putea exacerba tensiunile deja existente în zonă, transmite AFP.

În decizia sa de 479 de pagini, Curtea permanentă de arbitraj a conchis că Beijingul 'a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor', că navele chineze au comis 'acţiuni ilicite' şi că zonele revendicate de China 'sunt incluse' în apele teritoriale filipineze.

Citește și: Ele sunt femeile cu cei mai mari și mai mici sâni: Locul ocupat de românce

Beijingul consideră că deţine suveranitatea asupra cvasi-totalităţii Mării Chinei de Sud, o zonă bogată în hidrocarburi, aflată la întretăierea unor rute maritime vitale pentru comerţul mondial, însă revendicările sale se suprapun cu pretenţii emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia şi Brunei.

În cererea sa introdusă în 2003, Manila solicita CPA să declare că pretenţiile chineze constituie o încălcare a Convenţiei ONU privind dreptul mării (CNUDM), pe care ambele state au semnat-o.

Citește și: UDMR dă semnalul : Cioloş, bun de premier si dupa alegeri

'Tribunalul estimează că China a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor în zona sa economică exclusivă', şi anume un teritoriu de până la 200 de mile marine asupra căruia un stat exercită drepturi suverane, a indicat CPA.

'Anumite zone maritime sunt cuprinse în zona economică exclusivă a Filipinelor, întrucât aceste zone nu se suprapun cu niciun drept al Chinei', menţionează Curtea de arbitraj.

Citește și: Culise despre cartea lui Becali si anchetarea Mitropolitului Ardealului

Pentru a-şi întări revendicările, China a mărit suprafaţa insuliţelor sau recifelor şi a construit piste de aterizare, porturi şi alte instalaţii, printre care, recent, patru faruri pe recife şi un al cincilea în curs de construire, a precizat luni agenţia Xinhua.

Aceste 'elemente' revendicate de China nu pot găzdui populaţie umană, nu au, prin urmare, statutul de insulă şi nu sunt deci 'capabile să genereze o zonă economică exclusivă', afirmă CPA.

Citește și: Primaria Sector 1 taie copacii periculosi de pe Kiseleff

Prin faptul că obstrucţionează activităţile legate de pescuit şi explorare petrolieră, a construit pe aceste 'elemente' şi nu i-a împiedicat pe pescarii chinezi să pescuiască în zonă, 'China a încălcat drepturile suverane ale Filipinelor în zona sa economică exclusivă', şi anume un teritoriu de până la 200 de mile marine asupra căruia un stat exercită drepturi suverane, a indicat CPA.

China, care a boicotat audierile de la Haga, 'nu acceptă şi nici nu recunoaşte' arbitrajul CPA, conform unei ştiri difuzate de agenţia Xinhua.

China a indicat în numeroase rânduri că respectiva instanţă 'a fost sesizată în mod unilateral de (precedentul) guvern filipinez şi nu are nicio jurisdicţie' în materie, potrivit aceleiaşi surse.

De cealaltă parte, Manila, care propuse împărţirea resurselor cu Beijingul, a 'salutat' decizia celor cinci membri ai instanţei, chemând însă la reţinere, scrie agerpres.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.