Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie istorică în Danemarca - Fost ministru, trimis în judecată pentru separarea cuplurilor de migranți

danemarca

Inger Stojberg, fostă şefă a Ministerului Imigraţiei şi Integrării din Danemarca, care este acuzată de încălcarea legii prin faptul că a separat din oficiu cupluri de solicitanţi de azil, compare joi în faţa Curţii speciale de justiţie de la Copenhaga, o procedură extrem de rară în ţara nordică, transmite AFP potrivit Agerpres.

''Este primul caz în 25 de ani şi până acum a existat un singur caz comparabil, este ceva istoric'', a declarat Frederik Waage, profesor de drept la Universitatea Danemarcei de Sud.

În timpul celor 46 de zile ale procesului, cei 26 de judecători ai Curţii speciale, care nu se reunesc decât pentru a judeca actuali sau foşti membri ai guvernului, au misiunea de a decide dacă Stojberg (48 de ani) a încălcat ''Convenţia europeană privind drepturile omului'' prin ordinul de separare a cuplurilor de solicitanţi de azil în cazurile când femeia este minoră.

În 2016, un număr de 23 de cupluri au fost separate, fără o examinare individuală a dosarului lor, în virtutea ordinului dat de ministrul liberal Inger Stojberg, care ulterior şi-a părăsit partidul, fără însă a renunţa şi la mandatul de deputată.

O circumstanţă agravantă este, în opinia Parchetului, faptul că ea ar fi dat ''informaţii incorecte sau înşelătoare'', indică actul de acuzare.

În discursul său în parlament, care conform procedurii a adoptat actul de acuzare în luna februarie, Inger Stojberg a apreciat că a ''făcut ceea ce, în opinia sa, era singurul lucru politic şi uman de făcut'', pentru a lupta împotriva căsătoriilor forţate în rândul copiilor.

Dintre cei 179 deputaţi din Folketinget (parlamentul danez), 139 au votat în favoarea actului de acuzare, 30 s-au opus şi zece nu au participat la vot.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.