Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie istorică în Israel: Război total declarat actelor 'teroriste'

israel

Parlamentul israelian a anunţat miercuri că a redus de la 14 la 12 ani vârsta minimă pentru plasarea în detenţie a autorului unui act 'terorist' grav, în contextul atacurilor anti-israeliene repetate comise de tineri palestinieni, relatează AFP. O nouă lege 'va permite autorităţilor să încarcereze un minor găsit vinovat de o infracţiune gravă precum crima, tentativa de crimă şi omuciderea, chiar dacă autorul are mai puţin de 14 ani', a anunţat Parlamentul pe site-ul său de internet.

Practic, vârsta minimă pentru astfel de infracţiuni va fi redusă la 12 ani. Un copil de mai puţin de 12 ani nu poate fi judecat pentru un act criminal, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei. Legea a fost adoptată definitiv marţi seară în a treia lectură de Parlamentul dominat de majoritatea de dreapta care susţine guvernul lui Benjamin Netanyahu. Textul a fost propus în contextul unei creşteri a numărului atacurilor anti-israeliene ai căror autori sunt de multe ori adolescenţi palestinieni.

Această realitate 'impune o abordare mai agresivă', afirmă Parlamentul. 'Puţin contează pentru cei care sunt asasinaţi cu o lovitură de cuţit în inimă că copilul (autorul faptelor - n.r.) are 12 sau 15 ani', a spus Anat Berko, deputată a partidului de dreapta Likud. Anat Berko a iniţiat legea adoptată şi susţinută de ministrul justiţiei, Ayelet Shaked. Israelul, teritoriile palestiniene şi Ierusalimul sunt afectate din octombrie 2015 de un val de violenţe care s-au soldat cu moartea a 219 palestinieni, 34 de israelieni, doi americani, un eritreean şi un sudanez, potrivit unui bilanţ al AFP. Majoritatea palestinienilor ucişi sunt autori sau presupuşi autori ai atacului.

B'Tselem, un ONG israelian care documentează încălcări ale drepturilor omului în teritoriile ocupate, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de adoptarea legii. 'Decât să-i trimită în închisoare, Israelul ar face mai bine să-i trimită la şcoală, unde ar creşte în demnitate şi libertate, şi nu sub regimul de ocupaţie', a precizat aceasta într-o luare de poziţie trimisă AFP. În fapt, noua lege se aplică în teritoriul aflat sub incidenţa legii civile israeliene. În Cisiordania, legea militară permite deja Israelului să plaseze în detenţie minori în vârstă de 12 ani, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.