Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie istorică în Japonia! Împăratul va abdica. Cine va urca pe tron

Akihito imparat japonia

Împăratul Japoniei, Akihito, în vârstă în prezent de 83 de ani, va abdica la 31 martie 2019, afirmă vineri cotidianul Asahi Shimbun, citând surse guvernamentale, aceasta fiind pentru prima oară când un împărat ar abdica în Japonia în ultimii peste 200 de ani, relatează France Presse, conform agerpres.ro

Potrivit ziarului, premierul Shinzo Abe urmează să aibă întâlniri cu oficiali şi reprezentanţi ai Casei imperiale în noiembrie înainte de a anunţa oficial data abdicării. 

La solicitarea AFP, un purtător de cuvânt al Casei imperiale nipone a declarat vineri că "nimic nu a fost încă decis" cu privire la data abdicării împăratului.

Fost ministru al Justiției, propunere radicală: Condiții draconice pentru intrarea în magistratură


Akihito a produs un şoc anul trecut în ţară când şi-a exprimat dorinţa de a se retrage, după ce s-a aflat peste trei decenii pe tronul Japoniei, invocând vârsta sa înaintată şi probleme de sănătate. 

Acest anunţ surpriză a generat probleme la Tokyo, deoarece nicio lege din Japonia nu prevedea retragerea unui împărat, o funcţie pe viaţă. În acest context, a fost relansată dezbaterea privind principiul succesiunii strict masculine la tronul Japoniei. 

În iunie trecut, parlamentul nipon a adoptat o lege care îl autoriza pe împăratul Akihito să abdice din cauza vârstei sale, în termen de trei ani de la data promulgării textului. 

Fiul său cel mai mare, prinţul moştenitor Naruhito, în prezent în vârstă de 57 de ani, ar urma să-i succeadă pe tronul Japoniei, supranumit "Tronul Crizantemei".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.