Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie luată de procurorii DNA: Un medic, conducător de mare spital, e vizat

medic spaga mita

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Dănuţ Căpăţînă, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru spălare de bani şi cinci infracţiuni de luare de mită.

În dosar, au fost deferiţi justiţiei Constantin Virgil Ivan, director general al unei societăţi, pentru dare de mită, SC Picus Consulting SRL (firmă controlată de Dănuţ Căpăţînă), pentru complicitate la luare de mită, SC Performance Profile SRL, fostă SC Rusmap Consulting SRL, (având ca acţionar şi administrator pe Dănuţ Căpăţînă), pentru spălare de bani.

Citește și: Judecătorul care a dispus arestarea și extrădarea româncei Anamaria Nedelcu în Canada a fost eliberat din funcție de Klaus Iohannis

Potrivit unui comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES, în perioada iulie 2009 - mai 2016, în calitate de manager al spitalului, Căpăţînă a pretins, de la mai mulţi reprezentanţi de firme, sume de bani în cuantum de aproape 311.000 euro, 28.000 USD şi peste 4,7 milioane lei, din care a primit în total aproape 198.000 euro, 28.000 USD şi peste 4,7 milioane lei.

"Banii au fost primiţi atât în mod direct, cât şi prin intermediul SC Picus Consulting şi patru firme off-shore deţinute de inculpat sau de amici ai acestuia, în schimbul încheierii, derulării în bune condiţii şi plăţii la timp a facturilor aferente contractelor încheiate între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa cu acele societăţi. Aceste contracte vizau achiziţia de servicii IT şi ulterior de mentenanţă IT, servicii medicale de medicina muncii destinate angajaţilor spitalului, servicii medicale constând în analize de laborator. Sumele achitate cu titlu de mită au fost virate de către reprezentanţii societăţilor care au încheiat contracte cu spitalul în conturile SC Picus Consulting şi al firmelor off-shore, în baza unor contracte de prestări servicii de consultanţă fictive", susţin procurorii.

Citește și: Viktor Orban o felicită pe Simona Pop, medaliată cu aur la Olimpiada de la Rio: Sportiva vrea cetățenia maghiară

DNA precizează că, din totalul banilor primiţi cu titlu de mită, peste 4,7 milioane lei au provenit de la Virgil Ivan, fiind remisă în perioada iulie 2009 - mai 2016, în vederea derulării în bune condiţii a două contracte şi a plăţii la timp a facturilor aferente acestora, sub forma unor plăţi lunare aferente unor servicii de consultanţă neefectuate.

"Căpăţînă şi-a început activitatea infracţională imediat după numirea sa în funcţia de manager. Atunci, profitând de faptul că, anterior, deţinuse funcţia de manager la o societate cu activitate în domeniul medical, el a negociat cu directorul general al acelei societăţi, Virgil Ivan, menţinerea unui contract încheiat anterior între firmă şi SC Picus Consulting, prin care Căpăţînă îşi încasa salariul aferent funcţiei de manager. În schimbul acestor sume de bani, Căpăţînă se angaja că vor fi achitate la timp facturile pe care Spitalul le emitea către această firmă şi că imaginea societăţii va fi protejată pe plan local, în contextul în care inculpatul ştia că firma de servicii medicale dorea să-şi extindă activitatea în judeţul Constanţa", se arată în comunicat.

Citește și: Cum sunt afectate plantele de schimbările de mediu: Au ajuns să consume mai puțină apă

Ulterior, au reţinut anchetatorii, în perioada 2010 - 2011, activitatea infracţională a lui Căpăţînă s-a extins, el propunând colaboratorilor apropiaţi care deţineau societăţi încheierea unor contracte de consultanţă fictive cu anumite firme off-shore, în schimbul facilitării încheierii/menţinerii/reînnoirii contractelor cu spitalul, plăţii la timp a facturilor şi derulării fără incidente a acestora.

"Toate firmele de la care inculpatul a pretins şi primit mită în prezentul dosar sunt firme cu care inculpatul colaborase anterior sau pe ai căror reprezentanţi îi cunoscuse, asigurându-se astfel că riscul unui eventual denunţ este minim, fapt confirmat de perioada lungă în care şi-a derulat activitatea infracţională. Iniţial, inculpatul a încasat sumele reprezentând mita în conturile a două firme de tip off-shore indicate de un prieten al său, iar din 2011, el a încasat sumele reprezentând mita printr-o firmă off-shore la care devenise acţionar. La sfârşitul anului 2013, inculpatul a mai înfiinţat încă o firmă off-shore prin intermediul unei persoane din familie, Ulterior, din banii primiţi drept mită, o parte au fost viraţi către SC Performance Profile, iar altă parte au fost retraşi, fiind folosiţi pentru achiziţionarea a diverse bunuri şi servicii (locuinţe, excursii în străinătate)", se spune în document.

Citește și: Terra a intrat într-o nouă epocă geologică: Ce a determinat această schimbare importantă

Contractele de consultanţă încheiate de inculpat cu societăţile care dădeau mita mascată erau similare, iar aceleaşi rapoarte de consultanţă întocmite în vederea justificării sumelor de bani se livrau către mai multe firme, menţionează DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii şi preventive dispuse în cauză.

Citește și: Asta e cea mai nouă rețea de socializare: Cui se adresează și ce conține

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.