Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie radicală a Egiptului: Închide graniţa cu Fâşia Gaza înaintea de expirarea termenului stabilit anterior

EWN
politie egipt

Egiptul a închis vineri frontiera sa cu Fâşia Gaza înaintea de expirarea termenului stabilit anterior, în timp ce armata sa desfăşoară o vastă operaţiune împotriva jihadiştilor în Sinaiul vecin, au indicat responsabili palestinieni, citaţi de AFP. Frontiera, redeschisă miercuri, urma să se închidă vineri seara. Este pentru prima oară când frontiera, închisă aproape permanent, cu excepţia câtorva zeci de zile pe an, a fost redeschisă în 2018.

'Frontiera (punctul de trecere) la Rafah a fost închisă astăzi din cauza situaţiei de securitate în Sinai', ne-au spus autorităţile egiptene, a indicat Saleh al-Zaq, şeful Comisiei palestiniene pentru afaceri civile responsabilă de frontiere.

Graniţa egipteană cu Fâşia Gaza este singura ce nu este controlată de Israel. Acesta din urmă a instituit o blocadă severă împotriva enclavei palestiniene cu scopul de a nimici mişcarea islamistă Hamas, unul din marii săi inamici, care deţine controlul Fâşiei Gaza, conform Agerpres.

Egiptul încearcă de asemenea să stopeze Hamas şi să blocheze posibilitatea trecerii de insurgenţi şi arme în peninsula Sinai, scenă a unei insurecţii jihadiste.

Deschiderea frontierei egiptene, aproape întotdeauna anunţată în ultimul moment, reprezintă pentru locuitorii Fâşiei Gaza, înscrişi de luni de zile pe liste de aşteptare, speranţa de a părăsi enclava. De asemenea, israelienii emit permise de ieşire, dar cu multă parcimonie.

Armata egipteană a lansat vineri o vastă operaţiune 'antiteroristă' în peninsula Sinai, unde ramura locală a grupării Statul Islamic comite cu regularitate atacuri sângeroase în regiunile din Delta Nilului şi în deşertul de vest care se învecinează cu Libia.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a reuşit cu toate acestea să plece la Cairo înainte de închiderea frontierei pentru discuţii cu oficiali egipteni, a indicat Fawzi Barhoum, purtător de cuvânt al mişcării.

În centrul discuţiilor se află acordul de reconciliere între grupările palestiniene încheiat în octombrie sub auspiciile autorităţilor de la Cairo, a precizat acesta, adăugând că respectivul acord este în prezent în 'agonie'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.