Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie radicală a Universităţii din Bucureşti şi a celor de la SNSPA: Iniţiativă comună de elaborare a unui ghid de bune practici pentru neimplicare politică

flux24.ro
Universitatea Bucureşti

Rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru şi rectorul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Remus Pricopie au semnat luni o declaraţie comună de elaborarea a unui ghid de bune practici în managementul universitar, astfel încăt să fie evitată eventuala implicare politică a conducerii universităţilor. Declaraţia comună a celor doi vine după ce rectori ai 30 de universităţi din ţară şi-au exprimat, într-o scrisoare deschisă la sfârşitul lunii ianuarie, susţinerea faţă de ministrul Educaţiei Valentin Popa.

Acest ghid este menit să clarifice cadrul instituţional, precum şi relaţiile dintre universitate şi alt actor din spaţiul public, inclusiv cei politici. ,,Universitatea din Bucureşti şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative vor demara, în cel mai scurt timp, un amplu proces de documentare, analiză şi formulare de propuneri pentru elaborarea unui ghid de bune practici în managementul universitar, care să contribuie la clarificarea raportului dintre universitate, ca instituţie autonomă, şi orice alt actor din spaţiul public, inclusiv actorii politici”, se arată în declaraţia comună a celor doi rectori.

Ei atrag atenţia că funcţiile de conducere din universităţi nu trebuie să fie politizate, fiind necesară garantarea autonomiei universitare. ,,În toate statele dezvoltate neimplicarea politică a conducerii universităţilor este o garanţie a faptului că opiniile specialiştilor din instituţiile de învăţământ superior, exprimate prin publicaţii de specialitate, studii, propuneri de politici publice, analize critice, dezbateri etc. sunt rezultatul expertizei acumulate în decenii de muncă şi nu sunt influenţate de factori externi spaţiului academic”, mai scrie în declaraţie.

Rectorul Universităţii din Bucureşti spune că mediul universitar trebuie să rămână „garantul libertăţii de gândire, al libertăţii de exprimare şi de studiu”. „Vom propune, împreună cu profesorii şi studenţii de la SNSPA, câteva exemple de bune practici referitoare la relaţia dintre mediul universitar, dintre conducerea universităţilor şi actorii sociali. Ne dorim o dezbatere substanţială pe acest subiect şi un cod de conduită în management universitar, care să ajute în clarificarea şi consolidarea unei atitudini neutre a conducerii universităţilor faţă de factorul politic”, a declarat Mircea Dumitru, rectorul Universităţii din Bucureşti.

Declaraţia comună a celor doi vine după ce rectori ai 30 de universităţi din ţară şi-au exprimat, într-o scrisoare deschisă la sfârşitul lunii ianuarie, susţinerea faţă de ministrul Educaţiei Valentin Popa, după valul de critici apărute în spaţiul public faţă de nenumăratele greşeli gramaticale şi dezacorduri pe care le-a făcut acesta.

Semnatarii scrisorii spuneau că Valentin Popa a reuşit transformarea Universităţii „Ştefan cel Mare”, care oferă "un climat potrivit pentru performanţă în dezvoltarea profesională" şi că a susţinut excelenţa şi calitatea în educatie, dar şi accesul echitabil la resurse, dovedindu-se "un bun cunoscător al sistemului, extrem de pragmatic şi implicat, care stăpâneşte mecanismele de funcţionare şi finanţare universitară, cu viziune strategică, ancorată în tendinţele la nivel european şi global". O înregistrare video în care Valentin Popa, propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei, face numeroase greşeli de limbă a apărut în mediul online la câteva ore de la anunţul privind includerea sa în Guvernului Dăncilă. Rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava vorbeşte despre ”pamblică” şi face numeroase dezacorduri.

De asemena, Valentin Popa a declarat după avizul favorabil primit în Comisie, că este de părere că au existat progrese în învăţământ şi este păcat să scoatem în evidenţă elemente nu atât de importante cum ar fi plagiatele. Ministrul este de părere că se vorbeşte mult prea mult de cele 0,1% teze de Doctorat.

În urma acestei declaraţii, Mircea Dumitru şi-a dat demisia din toate funcţiile ocupate în Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), spunând că a ajuns la concluzia că un act salubru de minimă decenţă publică este să se retragă din toate funcţiile asociate cu funcţionarea Ministerului Educaţiei, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.