Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie radicală în Columbia: Ce pedeapsă a adoptat Parlamentul pentru violatorii şi ucigaşii de minori

columbia

Parlamentul columbian a adoptat joi un amendament constituţional ce prevede pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru violatorii şi ucigaşii de minori cu vârste de până la 14 ani, transmite AFP.

Cu 75 de voturi pentru şi niciunul împotrivă, Senatul, cu sprijinul guvernului preşedintelui de dreapta Ivan Duque, a votat amendarea articolului 34 din Constituţie, care interzicea 'pedepsele cu exil, închisoare pe viaţă şi confiscare', potrivit agerpres.ro.

Citește și: LOVITURĂ DE TEATRU! Ce NU s-a spus despre Legea care TAIE pensiile speciale

'În mod excepţional, când un copil sau un adolescent va fi victima unei crime cu intenţie, a unor raporturi sexuale cu violenţă sau în incapacitatea de a opune rezistenţă, se va putea aplica o pedeapsă mergând până la închisoare pe viaţă', precizează amendamentul votat.

Textul, aprobat deja de Camera Deputaţilor, va fi promulgat de preşedinte în zilele următoare.

El a fost aprobat în unanimitate de cei prezenţi, dar 30 de senatori au părăsit sala înainte de a fi supus la vot.

Până acum, în Columbia pedeapsa maximă prevăzută de legislaţie era de 60 de ani de detenţie.

Votul din parlament încheie o dezbatere de peste un deceniu în această ţară cu puternice tradiţii conservatoare.

Ivan Duque, aflat la putere din august 2018, a făcut din această cauză una din temele sale de campanie electorală şi a promovat discutarea ei în parlament.

Citește și: Ion Cristoiu scrie despre cum i-a stricat pandemia planurile lui Klaus Iohannis: 'Au fost gândite de el şi sistemul instituţiilor de forţă'

'Astăzi, Columbia are un mare motiv de bucurie. Astăzi, Congresul Republicii a adoptat această mare reformă pe care o aşteptau atâtea familii, pe care o speram toţi', a declarat preşedintele, în alocuţiunea sa zilnică televizată.

În Columbia, media zilnică este de aproape doi minori ucişi. Potrivit autorităţii medico-legale, anul trecut peste 22.000 de minori au fost victime ale infracţiunilor sexuale şi 708 ale omorurilor.

În timpul unor lungi dezbateri, promotorii amendamentului au argumentat că agresorii de minori tind să recidiveze şi că pedeapsa pe viaţă ar fi o modalitate de a-i descuraja. Ei au mai arătat că în ultimii ani s-au înmulţit agresiunile împotriva copiilor şi că pedepsele în vigoare, deşi aspre, nu sunt executate integral.

De partea cealaltă, criticii proiectului, printre care parlamentari din opoziţie, cadre universitare şi experţi, au afirmat că înăsprirea pedepselor nu este eficientă în diminuarea agresiunilor, şi au pledat pentru investirea de resurse în anchetele penale spre a se reduce impunitatea acestor infracţiuni.

'Problema vine din faptul că, în Columbia, 95% din aceste fapte nu sunt pedepsite. Problema nu este ca pedepsele să fie lungi, problema este că nu există anchetă, nu există acţiune serioasă a justiţiei penale', a declarat senatorul de stânga Ivan Cepeda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.