Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie radicală în Franța - Toate manifestațiile pro-palestiniene au fost interzise

Nicolas Liponne / AFP / Profimedia
franta manifestatie pro-palestina

Ministrul de interne al Franței a interzis toate manifestațiile pro-palestiniene din țară, transmite BBC.

Gérald Darmanin a ordonat ca cetățenii străini care încalcă regulile să fie "sistematic" expulzați.

Măsura vine în contextul în care guvernele europene se tem de o creștere a antisemitismului declanșată de războiul dintre Israel și Hamas.

Joi, poliția germană a dispersat o demonstrație pro-palestiniană la Berlin.

Franța are o comunitate evreiască de aproape 500.000 de persoane, cea mai mare din Europa. Comunitatea musulmană din Franța este, de asemenea, una dintre cele mai mari din Europa - aproximativ cinci milioane.

Darmanin le-a spus prefecților regionali că școlile evreiești și sinagogile ar trebui să fie protejate de o prezență vizibilă a poliției.

Anterior, el a declarat pentru radioul francez că 100 de acte antisemite au fost înregistrate începând de sâmbătă. Cele mai multe dintre ele au implicat graffiti cu "svastici, "moarte evreilor", apeluri la intifade împotriva Israelului". Cu toate acestea, unele incidente au inclus persoane care au fost arestate în timp ce încercau să introducă cuțite în școli și sinagogi, a adăugat el.

Poliția franceză păzește deja locuințele unor parlamentari importanți. Președintele Adunării Naționale, Yaël Braun-Pivet, și deputatul Meyer Habib au primit protecție suplimentară.

Măsuri și în Germania

Într-o măsură separată, cancelarul german Olaf Scholz a declarat "toleranță zero" față de antisemitism.

El a declarat în parlament că un grup pro-palestinian care a sărbătorit uciderea civililor israelieni sâmbătă va fi interzis.

De asemenea, poliția din Berlin a interzis demonstrațiile pro-palestiniene planificate, invocând riscul unor declarații antisemite și al glorificării violenței. Autoritățile au declarat că aproximativ 60 de demonstranți au respectat ordinul de a părăsi joi Potsdamer Platz din Berlin.

Președintele francez Emmanuel Macron urma să țină miercuri un discurs televizat în încercarea de a împiedica escaladarea tensiunilor cauzate de război.

Francezi morți în atacul Hamas, inclusiv copii

Se știe că doisprezece cetățeni francezi au murit în atacul Hamas, iar Macron le-a spus liderilor de partid că dintre ceilalți 17 dispăruți, patru erau copii.

De asemenea, s-a aflat că președintele Adunării Braun-Pivet a primit amenințări cu moartea.

Membră a partidului Renașterea al președintelui Emmanuel Macron, ea a făcut ca parlamentul să fie iluminat săptămâna aceasta în culorile steagului israelian ca răspuns la atacul Hamas asupra Israelului și a cerut un minut de reculegere înaintea unei sesiuni a Adunării de marți.

Dna Braun-Pivet a anunțat, de asemenea, că Maryam Abu Daqqa, membră a Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (FPLP), nu va avea voie să participe la o proiecție de documentar în parlament luna viitoare. Organizația militantă este recunoscută ca organizație teroristă de către UE.

Meyer Habib a primit, de asemenea, protecție. El reprezintă o circumscripție electorală pentru cetățenii francezi de peste mări care include Israelul și teritoriile palestiniene și este un susținător vocal al Israelului. După atacul Hamas, el a declarat că "suntem martorii întoarcerii pogromurilor".

Politica franceză a fost zguduită de atacul Hamas și de consecințele acestuia.

Un partid s-a poziționat de partea Hamas

În timp ce majoritatea partidelor au condamnat "atacul terorist" de sâmbătă și și-au exprimat sprijinul pentru dreptul Israelului de a răspunde, răspunsul inițial al partidului de extremă-stânga La France Insoumise (Franța neînduplecată) al lui Jean-Luc Mélenchon a fost mai echivoc.

O declarație a partidului s-a referit la atacul Hamas ca fiind "o ofensivă armată a forțelor palestiniene", ceea ce a provocat critici acerbe din partea altor partide, inclusiv a aliaților de stânga, precum Partidul Socialist și Partidul Comunist.

În Germania, cancelarul Scholz a declarat în fața deputaților din Bundestag că securitatea Israelului reprezintă politica statului german. Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, urmează să se deplaseze vineri în Israel în semn de solidaritate.

De asemenea, Scholz a anunțat că grupul pro-palestinian Samidoun, care a fost fotografiat distribuind dulciuri în zona Neukölln din Berlin pentru a sărbători atacul Hamas, va fi interzis. "Nu tolerăm antisemitismul", a adăugat el.

Potrivit autorităților germane, în mai multe orașe din țară, printre care Mainz, Braunschweig și Heilbronn, steaguri israeliene arborate în semn de solidaritate cu țara au fost smulse și distruse, uneori în doar câteva ore.

"Acest act lipsește de respect și își bate joc de victimele" atacului Hamas, a declarat primarul din Braunschweig, Thorsten Kornblum.

Scholz a adăugat că "fără sprijinul iranian, Hamas nu ar fi putut să efectueze aceste atacuri fără precedent".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.