Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DECIZIE stranie în CSM: Magistraţii detaşaţi ilegal, scoşi basma curată

csm

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, joi, emiterea unei hotărâri de principiu cu privire la legalitatea detaşărilor aflate în curs care depăşesc durata de şase ani. Astfel, deşi legea prevede că un magistrat poate fi detajat la CSM doar două mandate a câte trei ani, zecile de magistraţi care se află în cadrul instituţiei şi de 10-12 ani sunt scoşi basma curată.

Potrivit ordinii de zi soluţionate, Plenul CSM a decis în legătură cu durata detaşării unui magistrat că detaşările în curs dispuse anterior acestei hotărâri sunt legale şi se menţin, în timp ce detaşările ulterioare pot fi dispuse şi prelungite o singură dată, fără ca durata maximă cumulată să depăşească termenul legal de şase ani.

Citește și: STENOGRAME din ședința PSD - Liviu Dragnea: Riscăm să ne omorâm între noi

SURSE - S-a decis soarta lui Sevil Shhaideh: oferta lui Dragnea către Tudose

În legătură cu desfiinţarea actului administrativ prin care s-a dispus detaşarea, respectiv hotărârea Secţiei pentru judecători sau a Secţiei pentru procurori, s-a hotărât că acesta poate fi anulat doar de instanţa de judecată. 

Plenul a mai decis că încetarea detaşării unui judecător sau procuror ce ocupă o funcţie de conducere în aparatul propriu al CSM poate fi dispusă numai după încetarea mandatului sau a delegării în respectiva funcţie. De asemenea, s-a hotărât că încetarea unei detaşări poate fi dispusă numai la solicitarea preşedintelui şi a vicepreşedintelui CSM. 

Secţia pentru judecători a discutat, tot joi, o solicitare formulată de judecătoarele Simona Marcu, Lia Savonea, Nicoleta Ţînţ, Gabriela Baltag şi Evelina Oprina privind încetarea detaşării tuturor judecătorilor din cadrul CSM ale căror mandate au depăşit şase ani. 

"Secţia pentru judecători (...), având în vedere soluţia Plenului din data de 12.10.2017 cu privire la calitatea de a solicita încetarea detaşărilor magistraţilor din cadrul aparatului propriu al Consiliului, în sensul că în cazul judecătorilor detaşaţi în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, încetarea detaşării acestora poate fi dispusă numai la solicitarea preşedintelui Consiliului, a hotărât înaintarea cererii către preşedintele Consiliului în vederea aprecierii exercitării prerogativei de sesizare a secţiilor", se arată în ordinea de zi soluţionată, citată de Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.