Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deciziile luate în ultimul sinod al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei: Cererea Înaltpreasfințitului Teodosie în fața Patriarhului Daniel

playtech.ro
teodosie

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit vineri la București, sub președinția Părintelui Patriarh Daniel. Ordinea de zi a inclus propunerea înscrierii în calendarul ortodox a unui cuvios imnograf, Sf. Macarie Protopsaltul, cu ziua de pomenire în 31 august.

Sinodul mitropolitan a discutat și aprobat și textele liturgice propuse în cinstea lui: Sinaxar, Acatist, Vecernia, Litia și Utrenia. Decizia urmează să fie validată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Această inițiativă a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei se înscrie în tematica Anului comemorativ 2023 în Patriarhia Română, dedicat psalților și cântăreților bisericești.

În continuare, Sinodul Mitropolitan a aprobat texte liturgice care urmează să fie publicate la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă: Sinaxarul, Paraclisul și Acatistul Sfântului Nicolae Cabasila, respectiv Acatistul Sfinților Cuvioși Varsanufie și Ioan din Gaza, pomeniți în data de 6 februarie.

Sinodul a mai discutat și solicitarea Arhiepiscopiului Teodosie al Tomisului de a modifica statutul Schitului Văcăreștii Noi din localitatea Lumina, județul Constanța, transformându-l în mănăstire.

Cine a fost Macarie Protopsaltul

Macarie Ieromonahul, sau Macarie Protopsaltul, a trăit între 1770 și 1836. La porunca Mitropolitului Dionisie Lupu, ieromonahul Macarie a început opera de traducere din limba greacă a cântărilor bisericești în grai românesc.

El a tipărit la Viena, între anii 1822-1823, primele cărți de cântări bisericești în limba română: Teoreticonul, Anastasimatarul și Irmologhionul.

Astfel, anul acesta se împlinește un secol de la tipărirea în limba română a Irmologhionului lui Macarie Ieromonoahul, care a fost și un bun compozitor.

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei este format din ierarhii celor 10 eparhii din componența mitropoliei (Arhiepiscopia Bucureștilor, Arhiepiscopia Tomisului, Arhiepiscopia Târgoviștei, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, Arhiepiscopia Dunării de Jos, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Episcopia Alexandriei și Teleormanului, Episcopia Giurgiului și Episcopia Tulcii), la care se adaugă episcopii Daciei Felix, Ungariei, respectiv Australiei și Noii Zeelande.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.