Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarație halucinantă a atacatorului care a făcut prăpăd la New York: 'Sunt mulțumit de ce am făcut'! Ce urmează pentru acesta

www.cbc.ca
atac new york

Parchetul federal din Manhattan a anunţat miercuri inculparea pentru terorism a lui Sayfullo Saipov, un uzbec de 29 de ani, suspect de comiterea atacului soldat cu opt morţi şi 12 răniţi la New York, acesta declarând anchetatorilor că este "mulţumit de ceea ce a făcut", relatează France Presse.

Plângerea înregistrată şi publicată miercuri de Parchet menţionează două capete de acuzare: sprijin pentru o organizaţie teroristă străină şi violenţă şi distrugere de vehicule, delicte pentru care riscă închisoarea pe viaţă. De altfel, procurorul din Manhattan, Joon Kim, a evocat o procedură care ar permite solicitarea pedeapsei capitale.

"Va avea loc o conferinţă de presă la ora 17:45 (21:45 GMT) pentru a anunţa inculparea sa pentru terorism", a indicat Parchetul într-un comunicat, conform Agerpres.

Citește și: ALERTĂ - Un nou ATAC ARMAT în Statele Unite: Mai multe victime după ce un bărbat a deschis focul într-un supermarket - VIDEO

Parchetul nu a putut să precizeze dacă vor fi şi alte capete de acuzare, fie la nivel federal, fie la nivel statului.

Documentul detaliază ce a spus Saipov anchetatorilor la primul său interogatoriu în spital, unde a fost transportat marţi după-amiază după ce a fost rănit în abdomen de către un poliţist în timpul arestării sale.

Transportat într-un scaun cu rotile la tribunal, cele două capete de acuzare i-au fost aduse la cunoştinţă miercuri seara. El a fost mai târziu încarcerat într-o închisoare din New York, potrivit biroului procurorului.

Inspirat de înregistrările video difuzate de Statul Islamic pe care le-a urmărit pe telefonul său mobil, acesta a recunoscut că a început să-şi planifice atentatul "acum un an", înainte de se decide, cu două luni în urmă, să utilizeze un camion cu care să intre în mulţime "pentru a face maximum de victime", potrivit plângerii parchetului.

El a precizat că a închiriat o camionetă din 22 octombrie pentru a se antrena şi a ales ziua de Halloween "pentru a fi sigur că vor fi mulţi oameni pe străzi".

După ce a intrat cu furgoneta într-un grup de 20 de biciclişti şi trecători marţi după-amiază, atacatorul a strigat "Allah Akhbar" coborând din vehicul.

La un moment dat a lovit un autobuz şcolar care l-a forţat să se oprească în timp ce intenţiona să continue să doboare pietoni până la podul Brooklyn, care face legătura între Manhattan şi Brooklyn, potrivit parchetului.

De asemenea, el a recunoscut că este autorul scrierilor în arabă în care era menţionată gruparea jihadistă Statul Islamic, găsite lângă camionetă de către anchetatori.

Citește și: ȘOC în Marea Britanie: Unul dintre cei mai importanți miniștri a DEMISIONAT, după acuzațiile unei jurnaliste de HĂRȚUIRE SEXUALĂ

În fine, Saipov a cerut să poată instala drapelul negru al Statului Islamic în camera sa de spital şi s-a declarat "mulţumit de ceea ce a făcut", se mai subliniază în document.

În acelaşi timp, poliţia federală americană a dat în căutare în cadrul anchetei cu privire la atacul care a îndoliat New York-ul marţi un alt bărbat de naţionalitate uzbecă, precizând că doreşte să-l interogheze pe Mukhammadzoir Kadirov.

În acest context, preşedintele Donald Trump a cerut miercuri suspendarea Loteriei Vizelor practicată de SUA, un sistem de care ar fi beneficiat şi Saipov. Acesta sosise în martie 2010 în SUA şi avea reşedinţa legală în această ţară.

Donald Trump a menţionat, de asemenea, posibilitatea ca el să fie trimis în închisoarea de la Guantanamo. Casa Albă a apreciat că el ar putea fi considerat drept "combatant inamic", fapt ce i-ar putea limita dreptul la apărare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.