Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarațiile șocante ale lui Donald Trump după ofensiva turcă în Siria: 'Kurzii sunt foarte bine protejaţi'

abcnews.com
trump

Preşedintele american Donald Trump a apreciat miercuri că kurzii, împotriva cărora Ankara a lansat o ofensivă în nord-estul Siriei după retragerea trupelor americane din această regiune, nu sunt 'nişte îngeri', notează AFP, potrivit Agerpres.

'Kurzii sunt foarte bine protejaţi', a declarat Donald Trump de la Casa Albă, în timp ce miliardarul republican este acuzat, atât în SUA, cât şi de către aliaţii săi din străinătate, de a-i fi 'abandonat' pe kurzi. Între altele, ei nu sunt nişte îngeri', a adăugat el, în timp ce vicepreşedintele Mike Pence urmează să decoleze în cursul serii la Ankara pentru a se întâlni cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Aliaţi abandonaţi, un regim din Damasc care câştigă teren şi adversari, precum Iranul şi Rusia, gata să îşi consolideze influenţa: deciziile lui Donald Trump din Siria subminează toate obiectivele tradiţionale ale SUA, notează experţi citaţi de AFP, potrivit site-ului 45enord.ca.

'Suntem în faţa unei situaţii care era previzibilă de un an, dar care este gestionată în asemenea mod încât toate cele mai grave consecinţe ce generau temeri devin realitate', afirmă expertul Robert Malley, preşedintele International Crisis Group.

Citește și: Ludovic Orban s-a aliat cu dușmanul de moarte al lui Liviu Dragnea! A fost publicat în Monitorul Oficial

'Există desigur un mare risc de recrudescenţă a Statului Islamic şi de-a vedea evadând terorişti periculoşi' din închisorile păzite de kurzi, care acum sunt prinşi în riposta împotriva ofensivei turce, afirmă şi Elizabeth Dent, expertă a think tank-ului Middle East Institute.

Acţiunile administraţiei americane, potrivit acesteia, 'îl întăresc din punct de vedere politic pe Bashar al-Assad', oferindu-i oportunitatea de a ocupa după mulţi ani zone din Siria care scăpau controlului regimului.

Dorinţa de dezangajare în Siria a preşedintelui american satisface interesele mai multor actori disparaţi care speră într-o plecare a SUA, de la Turcia şi regimul de la Damasc la Iran şi Rusia, conform analiştilor citaţi.

Cu toate acestea, US Army menţine încă 150 de militari la baza Al-Tanf, în sudul Siriei, percepută adesea ca fiind strategică pentru a împiedica Iranul de a închide un fel de 'arc şiit'spre Marea Mediterană.

Plecarea pripită a forţelor americane din Siria poate întări disconfortul unor aliaţi ai Statelor Unite, începând cu Arabia Saudită, pentru care Iranul este principalul inamic. În mod ironic, preşedintele rus Vladimir Putin s-a bucurat de o primire regală luni la Riad, remarcă AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.