Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarația care o să-i revolte pe ucraineni! Ministrul francez al Apărării: 'Ucraina nu trebuie să ne facă să uitam de securitatea din Africa!'

thedefensepost.com
obuzier razboi

Conflictul din Ucraina "preocupă întregul Occident", dar "nu trebuie să ne facă să uitam securitatea din Africa", a declarat sâmbătă la Abidjan ministrul francez al forţelor armate, Sebastien Lecornu, în trecere prin Coasta de Fildeş după o vizită în Niger, scrie AFP, informează Agerpres.

"Avem o formă de miopie în Europa şi în Franţa, unde războiul din Ucraina mobilizează toate energiile şi este destul de firesc, deoarece este un conflict care preocupă întreg Occidentul. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm actualitatea securităţii în Africa", a afirmat el înainte de a se întâlni cu preşedintele ivorian, Alassane Ouattara.

Noul ministru francez al forţelor armate a avut mai devreme o întrevedere cu omologul său ivorian, Tene Birahima Ouattara, pentru a discuta despre "situaţia securităţii în Africa, în special în fâşia sahelo-sahariană".

"Lupta împotriva terorismului, ceea ce forţele franceze au realizat alături de alţii în Mali şi în întreaga zonă, este, evident, cheie şi a oferit răspunsuri importante", dar acum intrăm într-o "nouă agendă" pe care "o vom construi împreună cu principalii prieteni şi aliaţi" din Africa de Vest, a subliniat el.

Franţa şi partenerii săi se vor angaja într-o "reflecţie asupra informaţiilor, asupra interoperabilităţii forţelor noastre armate, asupra rolului forţelor franceze atunci când acestea sunt pre-poziţionate într-o ţară, precum Cote d'Ivoire, care este oarecum un model, practic, a ceea ce vrem să dezvoltăm mâine", a spus ministrul francez, promiţând anunţuri în toamnă sau la sfârşitul anului.

În cursul discuţiilor bilaterale cu Sebastien Lecornu, Cote d'Ivoire şi Niger şi-au exprimat interesul pentru resursele de capacitate şi pregătire de subofiţeri şi ofiţeri în Franţa, potrivit Ministerului Forţelor Armate.

La rândul său, Parisul a iniţiat o serie de analize pentru a oferi un sprijin partenerilor săi în războiul informaţional, a adăugat sursa.

În timp ce militarii francezi din operaţiunea antijihadistă Barkhane sunt pe cale să se retragă din Mali, alungaţi de o juntă ostilă, preşedintele francez, Emmanuel Macron, a anunţat miercuri intenţia de a regândi oferta strategică propusă ţărilor africane, în beneficiul unui sprijin militar mai discret armatelor locale.

Parisul are 950 de militari în cadrul Forţele franceze din Cote d'Ivoire (FFCI), mai scrie AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.