Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarații incendiare ale Ungariei: Vom sprijini orice proiect de autonomie

tinutul secuiesc

 

'Cert este faptul că fiecare parte a naţiunii trebuie să îşi elaboreze un concept de autonomie care să i se muleze perfect şi Ungaria, statul ungar, va sprijini conceptul de autonomie elaborat de naţiunea respectivă. Da, vom sprijini cu toate puterile acest concept de autonomie, putem arăta pildă în Uniunea Europeană şi putem spune că există deja exemple în UE pentru un anumit concept de autonomie şi, dacă există precedent, se poate şi pentru noi', a afirmat Semjen Zsolt, potrivit traducerii oficiale, în cadrul dezbaterilor Universităţii de Vară Tusvanyos ce au avut ca temă 'Părţile şi întregul - Masa rotundă a politicii naţionale'. 

Vicepremierul ungar a spus că chestiunea autonomiei reprezintă 'punctul nevralgic în ceea ce priveşte ţările urmaşe, succesoare' şi a susţinut că autonomia nu este o descoperire maghiară sau o cerere extremă, ci un drept uman, chiar 'regina drepturilor omului'. 

'Este important să spunem că Ungaria niciodată nu a cerut, niciodată nu a solicitat, nu a vrut ceva pentru care să nu existe precedent în UE. Aşadar, autonomia nu este o descoperire maghiară, nu este o solicitare maghiară extremă, aşa cum se spune în politica internă românească, ci autonomia este, de fapt, un drept uman la nivelul comunităţii. Se spune că este regina drepturilor omului', a spus Semjen Zsolt. 

La fel ca şi în anii precedenţi, el a susţinut că în ţările în care se înfăptuieşte autonomia 'acest lucru este spre binele naţiunii minoritare şi majoritare laolaltă' şi a adăugat că maghiarii nu sunt cetăţeni de gradul doi şi trebuie să spună că autonomia li se cuvine, aşa cum li se cuvine şi altor cetăţeni ai UE. 

'Iar noi, dacă putem să acceptăm, şi este important să vedem acest lucru şi să facem recunoscut şi cu ţările succesoare, dacă acceptăm faptul că există un drept, autonomia, care unora li se cuvine, iar nouă nu, atunci am accepta că suntem mai prejos decât ceilalţi, şi din moment ce nu suntem mai prejos decât nicio altă naţiune, nu suntem cetăţeni ai UE de rang doi, nu suntem oameni de rangul doi, motiv pentru care ceea ce se poate pentru alţii se poate şi pentru noi, ceea ce se cuvine altora, ni se cuvine şi nouă', a susţinut Semjen Zsolt. 

El a adăugat că nu de la Budapesta trebuie să se spună ce concepte de autonomie trebuie să existe şi că fiecare naţiune trebuie să-şi elaboreze propriile concepte, care vor fi susţinute de Ungaria.

'Fiecare naţiune, ea însăşi, trebuie să îşi elaboreze propriul concept de autonomie. Cei din Voivodina, autonomia din Voivodina, cei din Ucraina Subcarpatică trebuie să procedeze la fel, ardelenii la fel - autonomie teritorială pentru maghiarii în bloc în secuime şi autonomie culturală pentru Partium şi pentru celelalte comunităţi de maghiari în diaspora', a afirmat vicepremierul Ungariei. 

Întrebat când crede că se va obţine autonomie teritorială în secuime, Semjen Zsolt a declarat că nu poate spune cu exactitate când se va întâmpla acest lucru, dar a menţionat că există succese faţă de anii precedenţi. El a subliniat că există exemple de autonomii europene şi este important să se vorbească despre asta 'pentru ca şi fraţii noştri români să se obişnuiască cu autonomia', adăugând că românii plecaţi la muncă în străinătate pot afla mai multe despre acest concept din ţările în care trăiesc, făcând referire la autonomia catalană. 

Vicepremierul Ungariei a afirmat că pentru obţinerea autonomiei este nevoie, printre altele, de acceptarea de către majoritate, iar în România majoritatea deocamdată respinge această solicitare. 

'Această autonomie se va realiza dacă avem o masă critică. Dacă în cazul catalanilor a fost nevoie de 100 de ani şi noi vom avea nevoie de o fărâmă de timp pentru a o obţine', a spus Semjen Zsolt. 

El a susţinut că Ungaria trebuie să-şi asume pentru maghiarii din afara graniţelor acelaşi rol pe care şi-l asumă Israelul faţă de evreii de peste hotare şi a făcut referire şi la situaţia maghiarilor din Ucraina, subliniind că aceştia pot conta pe sprijinul statului ungar. 

'Indiferent unde trăiesc evrei în lume, ei sunt convinşi că există o ţară a lor unde pot să se ducă acasă şi indiferent ce se întâmplă, această ţară va lua atitudine în favoarea propriei sale diaspore. Şi dacă pentru Israel se poate, se poate şi pentru noi, deci trebuie să considerăm acest lucru ca pe un exemplu pozitiv. (...)', a afirmat Semjen Zsolt.
Vicepremierul Ungariei a amintit că în aceste zile al 600.000-lea maghiar care trăieşte în afara graniţelor a primit cetăţenia maghiară şi tendinţa este ca până la sfârşitul ciclului parlamentar să se ajungă la un milion de 'cetăţeni maghiari noi, care vor fi depus jurământul'. Semjen Zsolt s-a referit şi de formele de sprijin pentru maghiarii din afara graniţelor, afirmând că s-au alocat 21 miliarde de forinţi în acest sens, care 'este o sumă fără precedent', ce va creşte în perioada următoare. 

La dezbaterea cu tema 'Părţile şi întregul - Masa rotundă a politicii naţionale', reprezentanţii maghiarilor din Serbia, Ucraina, Slovenia, Slovacia şi România au vorbit despre situaţia socială şi politică a comunităţilor pe care le reprezintă. 

Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) , Toro T. Tibor, a susţinut că în Ardeal ţelul este crearea unui sistem de autonomii şi că formaţiunea pe care o reprezintă îşi imaginează 'o Românie federală'. 

Toro T. Tibor a criticat UDMR pentru că nu a făcut nimic pentru politica naţională maghiară în ultimii 10-15 ani de când se află la guvernare şi a adăugat că alegerile prezidenţiale din România sunt extrem de importante şi reprezintă o ocazie pentru maghiari să îşi facă cunoscute solicitările şi să spună care sunt aşteptările lor de la statul român. 

'Să spunem, pentru loialitatea maghiarilor, ce trebuie să facă statul român pentru noi (...) Vom putea vorbi despre autonomie, despre drepturile colective. (...) Loialitatea se manifestă prin faptul că plătim dări, impozite, la modul mult mai serios decât românii şi avem aşteptări şi putem spune ce fel de Românie ne imaginăm noi. PPMT îşi imaginează o Românie federală, care acum este un subiect tabu', a susţinut Toro T. Tibor.

Liderul PPMT a afirmat că aceste mesaje trebuie să ajungă şi la societatea românească, nu doar la maghiari sau la comunitatea internaţională, exprimându-şi pesimismul că liderul UDMR, Kelemen Hunor, care va candida la prezidenţiale, se va putea achita de această sarcină. 

'PPMT, dacă nu va primi garanţii că se poate achita de sarcini, atunci vom avea un candidat propriu. Încă nu am decis', a conchis Toro T. Tibor. 

Tema autonomiei este dezbătută pe larg în penultima zi a lucrărilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, la lucrări fiind prezenţi reprezentanţi ai mai multor regiuni autonome din Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.