Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DECLARAȚIILE DECISIVE împotriva Alinei Bica la final de proces - Ce martori au fost audiați și ce au spus despre fosta șefă DIICOT

judecator (1)

La termenul de luni al contestației în anulare a fostei șefe a DIICOT Alina Bica un complet de cinci judecători a audiat ultimii doi martori din acest caz, martori ai acuzării.

Astfel au vorbit în fața instanței Silvia Ștefanescu, fostă șefă de serviciu în DIICOT, ieșită la pensie în anul 2017 și judecătorul Mihail Udroiu, de la Curtea de Apel Oradea, la acea vreme adus consilier în DIICOT de Alina Bica.

Cei doi au vorbit despre cum s-a semnat un referat prin care se stabilea ca procurorul de ședință care intra la judecarea termenului final al dosarului Rafo al omului de afaceri Ovidiu Tender să pună concluzii pentru o pedepasă cu suspendare în cazul celui judecat.

Citește și: EMOȚII MARI pentru Alina Bica în Costa Rica - ICCJ a finalizat discuțiile în cazul contestației sale privind condamnarea la patru ani

Totoată cei doi au vorbit și despre cum a fost schimbat anterior acelui termen final de judecată procurorul care intra de regulă la dezbaterile de la instanță și care avea pregătite concluzii de condamnare la o pedeapsă orientată spre maximum pentru omul de afaceri Ovidiu Tender.

„I-am spus că nu e bine ce face”

Astfel fosta șefă de Serviciu din DIICOT, Silvia Ștefănescu a reluat luni întâmplările dinainte de termenul final din dosarul lui Ovidiu Tender.

Aceasta a explicat isntanței că „fiecare procuror participând în ședința aveau repartizate dosare”.

„În fiecare dosar trebuiau să își  expună punctele de vedere pe tema legii mai favorabile aplicabile.

Îmi aduc aminte ca am fost chemată din birou și mi s-a spus să semnez un proces verbal că sunt de acord ca doamna Curelaru să pună concluzii pe suspendare la Tender. I-am spus că nu e bine. I-am făcut și o comparație cu dosarul Iancu. Este legat tot de firma Carom”, a spus martora.

Ea a povestit că inițiatoarea curentului de opinie legat de aplicarea legii mai favorabile la vinelul DIICOT înainte de termenul final din dosarul lui Tender a fost chiar Alina Bica.

„Mi-a spus să am încredere în ea”

„Alina Bica a inițiat această discuție. Respectiv necesitatea de a se pronunța o pedeapsă cu suspendare pentru omul de afaceri Ovidiu Tender.

Regret ca am semnat atunci acel referat. Niciodată în activitatea mea de 24 de ani nu am mai întâlnit situația ca procurorul de ședință sa nu pună concluzii independente într-un dosar.

Alina Bica mi-a spus atunci când i-am spus că nu este bine că e bine să am încredere în ea. A fost vorba de o discuție unilaterală. Decizia o luase deja împreună cu Curelaru”, a mai povestit fostul magistrat cu funcție de conducere.

Procuror dat la o parte pentru că voia condamnarea lui Tender

„Planificarea de ședință se făcea mereu cu o săptămână înainte. Se comunica prin email dar uneori chiar prin curier. Nu a existat vreo obiecție a procurorului care a primit dosarul Tender după înlăturarea lui Mirel Rădescu.

Totul s-a iscat strict după insistența de a se semna acel referat privind forma pledoariei finale în cazul Tender”. a explicat martorul.

Despre situația privind magistratul care se pregătise să ceară pedeapsa maximă pentru Tender, judecătorul Mihail Udoriu, la acea vreme consilier al Alinei Bica la nivelul DIICOT, spune că acesta nu a fost de acord cu măsurile întreprinse de Alina Bica.

„Mirel Rădescu nu a mai intrat în dosarul Tender în urma reconfigurării făcute de Alina Bica. Ea a gândit că procurorii cei mai experimentați să intre în dosarele instanței supreme iar restul în dosarele de la instanțele inferioare.

Totodată Rădescu a fost numit procuror șef la unul din birourile Serviciului de Combatere a Criminalității Macroeconomice.

Concomitent și-a păstrat și o parte din dosarele de ședință în care intră. A fost dorința lui de a intra în ședințe.

Știu că a fost nemulțumit că nu mai intra în dosarul Tender. Mie mi-a spus ceva la un moment dat”, a explicat magistratul în fața judecătorilor.

Rău făcut cu cele mai bune intenții

„Alina Bica a inițiat acest demers general de a se calcula raportat la toate dosarele DIICOT, cele de la urmărire cât și cele din judecată problema intervenirii prescripție răspunderii penale calculate în funcție de  instituții autonome.

Astfel de discuții și demersuri au avut loc într-un cadru preventiv.

Cunosc vag dosarul Tender. Știu acuzațiile. Știu că era blocat. Aplicarea unor pedepse cu suspendare a fost ideea Alinei Bica.

Știu de discuțiile ei cu doamna Curelaru dar și cu Silvia Ștefănescu privind depunerea unui înscris al DIICOT prin care să se argumenteze concluziile de suspendare a pedepsei.

Argumentele erau vechimea cauzei, măsurile asiguratorii puse și faptul că el nu avea antecedente penale. Poziția ei față de dosarul Tender știu că era una notorie”, a încheiat martorul.

Judecătorii ICCJ au rămas în pronunțare în cazul contestației în anulare admise în cazul Alinei Bica după ce Curtea Contituțională a României a constatat un conflict de natură constituțională privind modul de formare a completelor de cinci judecători de la ICCJ.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.