Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decrete semnate de Klaus Iohannis: Meteorologia, în domeniul securităţii naţionale

klaus iohannis semneaza decrete

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat marţi decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul meteorologiei, informează Administraţia Prezidenţială. 

Prin această lege meteorologia şi climatologia au fost incluse în categoria activităţilor de interes naţional, cu specific pentru apărare şi securitate naţională. 

Potrivit expunerii de motive a legii, "un fenomen meteorologic constituie un risc pentru securitatea naţională atunci când provoacă consecinţe foarte grave". Aceeaşi sursă precizează că, "în condiţiile noului mediu de securitate, este nevoie de o abordare sistemică, profundă şi cuprinzătoare a unor activităţi de meteorologie şi climatologie din ţara noastră şi încadrarea/ recunoaşterea acestora ca fiind activităţi de interes naţional cu specific pentru apărare şi securitate naţională, lucru care trebuie să se regăsească şi în legislaţie". 

Noua lege stipulează că "activitatea de meteorologie este de interes public naţional cu specific pentru apărare şi securitate naţională şi se desfăşoară în concordanţă cu recomandările Organizaţiei Meteorologiei Mondiale, organism specializat al ONU, cu acordurile încheiate de această organizaţie şi cu prevederile convenţiilor internaţionale din domeniu la care România este parte". 

Actul normativ stabileşte că "Administraţia Naţională de Meterorologie este persoană juridică română, care desfăşoară activităţi de interes naţional cu specific pentru apărare şi securitate naţională". ANM realizează studii pentru identificarea zonelor vulnerabile la diverse fenomene meteorologice severe (secetă, deşertificare, inundaţii), identifică şi monitorizează zonele în care este posibil să se intervină activ în atmosferă pentru modificarea regimului precipitaţiilor, elaborează prognoze ale câmpului poluant în cazul unui accident chimic sau nuclear pentru asigurarea protecţiei populaţiei. 

Tot marţi şeful statului a semnat decretele privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii apiculturii nr. 383/2013, a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente şi a Legii pentru modificarea Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării". 

De asemenea, Iohannis a semnat şi un decret privind eliberarea din funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava a Mariei Burceag, pe motiv de pensionare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.