Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decretul preşedintelui Volodimir Zelenski privind destituirea şefului Curţii Constituţionale este ilegal, decide Curtea Supremă a Ucrainei

digi 24
Rusia Belarus Romania Ucraina Moldova

Curtea Supremă a Ucrainei a decis miercuri că decretul preşedintelui Volodimir Zelenski prin care acesta l-a destituit pe şeful Curţii Constituţionale, Oleksandr Tupiţki, este ilegal, informează agenţia de presă Interfax-Ukraine, citată de Reuters.

La finalul lunii martie, Zelenski i-a destituit pe Oleksandr Tupiţki şi pe un alt judecător de la Curtea Constituţională, Oleksandr Kasminin, susţinând că acţiunile lor "ameninţă independenţa statului şi securitatea naţională".

Cei doi judecători, ale căror mandate urmau să se încheie în 2022, fuseseră numiţi de fostul preşedinte Viktor Ianukovici în 2013. Acesta a fugit în Rusia în februarie 2014, după trei luni de proteste de stradă care au dus la răsturnarea sa de la putere, scrie Agerpres.r0.

În decretul de destituire, Zelenski a invocat o decizie parlamentară care considera că mandatul lui Ianukovici din 2010-2015 a reprezentat o "acaparare ilegală a puterii".

Preşedintele îl suspendase deja pe Tupiţki din decembrie anul trecut. Judecătorul era vizat de o anchetă preliminară, fiind suspect printre altele de influenţarea unor martori. Presa ucraineană a scris că el a convins un martor să depună o mărturie mincinoasă într-un dosar legat de privatizarea unei întreprinderi.

La scurt timp după anunţarea deciziei de miercuri a Curţii Supreme, Preşedinţia ucraineană a anunţat că va face apel.

Curtea Constituţională a atras deja aversiunea lui Zelenski prin respingerea unor prevederi anticorupţie solicitate de creditorii occidentali ai Ucrainei, cum ar fi Fondul Monetar Internaţional.

Conform Constituţiei ucrainene, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi destituiţi doar dacă au fost condamnaţi. Şase dintre cei 18 magistraţi ai instanţei sunt desemnaţi de preşedintele ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.