Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deficitul de forță de muncă determină autoritățile de la Zagreb să dubleze cota de muncitori străini

croatia

Croaţia aproape va dubla în 2019 cota de muncitori străini, a anunţat luni publicaţia Vecernji, transmit Hina şi Xinhua preluate de Agerpres

Conform planului autorităţilor de la Zagreb, care va fi adoptat până la sfârşitul acestei luni, statul croat va emite anul viitor 63.600 de permise de muncă pentru cetăţenii străini.

În 2018, cota de muncitori străini în Croaţia a fost de 38.769.

Pentru prima dată, a anunţat Vecernji, Croaţia va avea nevoie de 200 de asistente şi tehnicieni medicali din afara ţării.

Din 2013, când Croaţia a aderat la UE, aproximativ 1.000 de asistente au părăsit ţara pentru salariile mai mari din vestul şi nordul Europei.

Printre sectoarele cu cel mai mare deficit de forţă de muncă din Croaţia se află: construcţiile, industria, turismul, agricultura, silvicultura şi transportul.

Săptămâna trecută, ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli, a anunţat majorarea, din 2019, a cotei de muncitori străini pentru a face faţă necesarului de angajaţi în acest domeniu. În schimb, sindicatele din Croaţia critică planurile Guvernului.

''Competitivitatea economiei croate nu poate fi construită pe baza forţei de muncă având salarii scăzute", a afirmat Kresimir Sever, preşedintele sindicatelor independente croate.

În Croaţia, Guvernul de la Zagreb a decis majorarea salariului minim lunar de la 2.751 kuna (420 dolari) la 3.000 kuna (460 dolari), cu intenţia de a stopa exodul angajaţilor.

Se estimează că minimum 250.000 de croaţi au plecat să lucreze în străinătate în ultimii cinci ani. Conform celor mai recente date, Croaţia are o populaţie de 4,154 milioane de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.