Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Delegaţia iraniană din Arabia Saudită respinge acordul privind pelerinajul la Mecca

mecca

O delegaţie iraniană aflată în vizită în Arabia Saudită pentru a încerca să găsească un acord privind pelerinajul credincioşilor iranieni la Mecca va pleca fără să semneze vreun acord final, a informat vineri Ministerul saudit pentru Pelerinaj (Hajj şi Umra), relatează AFP.

 

Aceste discuţii sunt a doua tentativă a celor două mari puteri rivale din Orientul Mijlociu pentru a stabili condiţiile organizării pelerinajului în acest an, o uriaşă busculadă făcând 2.300 de morţi, printre care peste 450 de iranieni, cu prilejul ultimului hajj din septembrie.

 

Primele discuţii care au avut loc în aprilie în Arabia Saudită s-au încheiat fără rezultat, într-o atmosferă deosebit de tensionată din cauza întreruperii relaţiilor diplomatice bilaterale în ianuarie.

 

După două zile de discuţii "aprofundate" şi "propunerea de către ministrul (saudit) pentru Hajj şi Umra (micul pelerinaj) a numeroase soluţii" la cererile Republicii Islamice, delegaţia iraniană "a solicitat să plece acasă fără să semneze acordul pentru organizarea pelerinajului", a subliniat ministerul.

 

Riadul a propus marţi ca iranienii să poată obţine vize electronice imprimabile, toate reprezentanţele diplomatice saudite în Iran fiind închise din ianuarie. Teheranul a acceptat.

 

Arabia Saudită a întrerupt legăturile diplomatice cu Republica Islamică după ce manifestanţi iranieni au devastat unele clădiri ale misiunilor sale diplomatice pentru a protesta faţă de execuţia de către regimul saudit a unui opozant şi demnitar religios şiit.

 

Saudiţii au mai acceptat să permită iranienilor să ajungă la Mecca pe cale aeriană - în pofida unei interdicţii de aterizare impuse companiilor iraniene -, precum şi să obţină vize la ambasada Elveţiei la Teheran - care reprezintă de la începutul anului interesele Riadului în Iran -, potrivit ministerului.

 

Acesta a acuzat partea iraniană că este responsabilă "de imposibilitatea pentru pelerinii săi de a efectua pelerinajul în acest an".

 

La începutul lunii, Iranul a reproşat Arabiei Saudite că nu a prevăzut aranjamente convenabile pentru ca musulmanii iranieni să poată merge în marele pelerinaj anual care va avea loc la sfârşitul verii, acuzând Riadul de "sabotaj", conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.