Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Delgaz Grid, parte a Grupului E.ON România, a investit peste 2,9 miliarde de lei pentru modernizarea reţelelor de energie electrică

delgaz.ro
Delgaz Grid

Compania Delgaz Grid, parte a Grupului E.ON România, a investit peste 2,9 miliarde de lei (682 milioane de euro), începând din anul 2005, pentru modernizarea sistemului de distribuţie a energiei electrice din cele şase judeţe din Moldova în care activează, conform unui comunicat remis, joi, AGERPRES.

Una dintre priorităţile companiei este automatizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice prin montarea de echipamente telecomandate în staţii şi posturi de transformare, în reţelele de medie tensiune şi integrarea acestora în SCADA (achiziţie de date, comandă şi control de la distanţă), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Încă o țară profund afectată de pandemie s-a sucit: A autorizat și ea vaccinul AstraZeneca pentru cei de peste 65 de ani

Astfel, din cele 134 staţii de transformare pe care le operează compania, 122 au fost modernizate şi integrate (total sau parţial) în SCADA. La sfârşitul anului trecut a fost finalizat un program de circa 12,5 milioane de lei, derulat pe doi ani, ce a vizat modernizarea şi integrarea în SCADA a 13 staţii de transformare.

"Rezultatele investiţiilor sunt vizibile, calitatea serviciului de distribuţie de energie electrică, în special asigurarea continuităţii serviciului, s-a îmbunătăţit permanent. În acest an am alocat pentru segmentul de electricitate un buget record de investiţii, de 387 milioane de lei, cu 38% mai mult decât în anul precedent", a declarat Csulak Ferenc, directorul general al Delgaz Grid.

Pentru perioada 2021-2023 Delgaz Grid a pregătit investiţii de circa 7 milioane de lei pentru montarea a încă 150 de echipamente telecomandate pentru automatizarea reţelelor aeriene de medie tensiune şi investiţii de circa 53,5 milioane de lei pentru automatizarea reţelelor subterane de medie tensiune din mediul urban, prin modernizarea şi integrarea în SCADA a 194 posturi de transformare.

Totodată, până la finalul anului 2020 au fost instalate deja la consumatori din peste 750 de localităţi din Moldova, prin programe de investiţii succesive, circa 327.000 de contoare SMART. Cele mai multe unităţi au fost montate în judeţele Bacău şi Neamţ, unde circa 64%, respectiv 44% dintre clienţi beneficiază de contorizare inteligentă. Pentru perioada 2021-2028 ţinta companiei este montarea a încă 387.000 de contoare. Aceasta înseamnă că peste 700.000 de clienţi, reprezentând 45% din totalul clienţilor racordaţi la reţeaua de electricitate a companiei, vor avea instalate contoare inteligente până la sfârşitul lui 2028.

Reprezentanţii companiei subliniază că accesarea surselor de finanţare europeană reprezintă o prioritate pentru companie în vederea realizării obiectivelor de modernizare şi digitalizare a infrastructurii de distribuţie a energiei electrice. Astfel, până în prezent au fost pregătite 12 proiecte totalizând aproximativ 413 milioane de lei, din care 253 milioane de lei reprezintă valoarea cofinanţărilor din fonduri UE şi de la bugetul naţional.

Dintre acestea, începând cu anul 2012, şapte proiecte în valoare totală de 143 milioane de lei au fost deja contractate, cofinanţarea nerambursabilă reprezentând aproximativ 50%.

Pe parcursul exerciţiului financiar 2014-2020 au fost contractate patru proiecte în valoare de 103 milioane de lei, cu cofinanţări de 58 milioane de lei. Proiectele se află în prezent în diverse stadii de implementare şi vizează modernizarea reţelei de electricitate, montarea de contoare inteligente şi asigurarea securităţii cibernetice a sistemului de distribuţie a energiei electrice.

Totodată, Delgaz Grid a depus cinci proiecte în valoare de circa 270 milioane de lei, aflate în diverse etape ale procesului de evaluare la nivelul autorităţilor responsabile.

"Compania va continua să investească sume substanţiale pentru modernizarea sistemului de distribuţie a energiei electrice, astfel că pentru perioada 2020-2023 sunt planificate investiţii de 1,14 miliarde de lei (225 milioane de euro), în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene şi a staţiilor de transformare, înlocuiri de transformatoare, racordarea de noi consumatori, precum şi pentru conformarea la cerinţele din standardul de performanţă", se menţionează în comunicat.

Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,8 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,5 miliarde de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.