Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deliciul lui Putin - Viktor Orban blochează aderarea Suediei la NATO: Mai întâi, trebuie să își îmbunătățească relațiile cu noi

nbcnews.com
Viktor Orban

Relaţiile dintre Ungaria şi Suedia trebuie să se îmbunătăţească înainte de a fi aprobată candidatura statului nordic pentru aderarea la NATO, a declarat marţi premierul ungar Viktor Orban la Forumul Economic din Qatar, relatează Reuters.

"Relaţiile politice dintre Ungaria şi Suedia sunt îngrozitor de rele", a spus el. "Nu vrem să importăm conflicte în NATO", a motivat Orban.

Suedia şi vecina sa Finlanda au cerut anul trecut să adere la alianţa militară occidentală, după invazia Rusiei în Ucraina. În timp ce Finlanda a aderat deja, cererea Suediei a fost blocată de Turcia şi Ungaria, Budapesta invocând nemulţumiri legate de criticile suedeze la adresa bilanţului lui Viktor Orban în ceea ce priveşte democraţia şi statul de drept.

Nu a fost stabilită încă o dată la care parlamentul ungar să voteze asupra ratificării candidaturii suedeze la NATO, dar aceasta trebuie să fie ratificată de toţi membrii organizaţiei.

NATO are summitul anual în luna iulie, la Vilnius, unde se aşteaptă decizii importante, iar liderii alianţei şi-ar fi dorit ca Suedia să facă parte până atunci din organizaţie.

Viktor Orban a început săptămâna aceasta o vizită în Qatar, cu care guvernul său a început anul trecut discuţii pentru cumpărarea de gaz lichefiat, în condiţiile în care Ungaria este puternic dependentă de importurile energetice din Rusia. Premierul Orban a declarat marţi că "negocierile sunt încă în desfăşurare".

Pe de altă parte, Qatarul ar fi interesat să investească în aeroportul din Budapesta, a spus Orban la forumul din Qatar, adăugând că le-ar ura qatarioţilor "bun venit".

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.