Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demisii în masă la vârful armatei poloneze

armata poloneza polish army

Guvernul conservator polonez a condamnat vineri decizia mai multor generali polonezi care ocupau posturi importante de a demisiona, cu câteva luni înaintea unor importante manevre care urmează să fie desfăşurate de NATO în Polonia şi a summit-ului Alianţei Nord-Atlantice, prevăzut pentru luna iulie la Varşovia, relatează AFP.

'Cinci generali şi-au prezentat demisia în ultimele zile', a confirmat televiziunii Polsat Szczepan Gluszczak, purtător de cuvânt al comandamentului general al celor trei arme, fără să le precizeze numele şi funcţiile. 

În absenţa unui anunţ oficial, presa citează printre demisionari pe şeful statului major al Comandamentului general (distinct de Comandamentul operaţional), generalul Ireneusz Bartniak, preum şi comandanţi din armatele terestră, marină şi forţele blindate şi aeropurtate din aceeaşi structură. 

Motivele plecării lor nu sunt clare, dar ministrul adjunct al apărării Bartosz Kownacki a oferit un început de explicaţie criticându-i pe generalii în cauză. 

'Armata şi imaginea Poloniei sunt mai importante decât opiniile politice', a declarat el. 

'Avem în faţa noastră manevrele Anaconda şi summit-ul NATO la Varşovia şi iată comandanţi de nave care îşi abandonează vasul', şi-a exprimat regretul Kownacki, citat de agenţia de presă poloneză PAP. 

Anaconda-16 urmează să reunească în iunie în Polonia 25.000 de militari ai NATO. 

Adjunctul ministrului a deplâns faptul că 'unii militari comunică cu superiorii lor prin media. Cred că aceasta le conferă cea mai negativă imagine', a adăugat el. 

Potrivit fostului ministru al apărării Tomasz Siemoniak (membru al Platformei civice, din opoziţie), 'acesta nu este decât un început al avalanşei. Ambianţa eate foarte neplăcută' în armată. 

Presa presupune că demisiile ar putea fi o reacţie la intenţia afişată de noul ministru al Apărării, Antoni Macierewicz, un promotor încrâncenat al luptei împotriva oricărei urme a epocii comuniste, de a bara cariera militarilor care s-au angajat în armată înainte de căderea comunismului în 1989 şi, mai ales, a celor care s-au format în URSS. 

Macierewicz , mâna dreaptă a liderului conservatorilor polonezi Jaroslaw Kaczynski, este şi susţinătorul ipotezei unui atentat rusesc la originea prăbuşirii la Smolensk (Rusia) în 2010 a avionului în care au decedat preşedintele Lech Kaczynski şi întreaga delegaţie poloneză.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.