Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Demonstraţie de FORŢĂ a armatei ruse. A simulat INVAZIA R. Moldova - FOTO

radiochisinau.md
rusi

Unităţi motorizate din cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR), ce staţionează în Transnistria, au participat la un exerciţiu militar în cadrul căruia blindate ruseşti au forţat râul Nistru, în apropiere de localitatea Ternovca din raionul Slobozia, a relatat joi Radio Chişinău, conform agerpres.

Conform unor informaţii, aplicaţiile erau programate pentru sfârşitul săptămânii, dar au fost devansate şi efectuate miercuri, potrivit postului de radio citat.

ATAC cibernetic major în Danemarca. TOATE spitalele din Copenhaga sunt blocate - FOTO

În cadrul acestui exerciţiu, militarii ruşi au primit ordin să forţeze râul Nistru pentru a debarca pe celălalt mal, în luptă întrând şi transportoare blindate BTR-70, aşa cum a informat agenţia oficială transnistreană Novosti PMR.

content-image

În timpul forţării Nistrului, un preot era urcat pe un tanc, după cum se poate vedea din fotografiile difuzate de mass-media moldovene.

content-image

Aplicaţiile au fost urmărite de numeroşi spectatori civili, care i-au întâmpinat la final pe militarii ruşi la ţărm cu flori, "ca pe nişte învingători", după ce "au lichidat cu succes inamicii de pe malul drept', scrie presa transnistreană, citată de portalul Deschide.md.

content-image

"A avut loc un exerciţiu pentru depăşirea obstacolelor de apă pe râul Nistru. S-au înregistrat unele dificultăţi, însă datorită exerciţiilor frecvente totul a decurs la cel mai ridicat nivel", a declarat un conducător al blindatei BTR-70 din cadrul unităţilor de infanterie ale GOTR.

EROUL care a blocat propagarea virusului WannaCry, ARESTAT în Las Vegas

"Efectivul a făcut faţă cu succes tuturor sarcinilor", a raportat comandantul GOTR, colonelul Dmitri Zelenkov.

content-image

Guvernul de la Chişinău a declarat săptămâna trecută că, din cauza simpatiei "pacificatorilor ruşi" faţă de regimul separatist de la Tiraspol, operaţiunea de menţinere a păcii din stânga Nistrului s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean, notează Radio Chişinău.

La rândul sau, delegaţia moldoveană în Comisia Unificată de Control (CUC) şi-a exprimat, acum două zile, îngrijorarea în legătura cu pregătirile pentru desfăşurarea neautorizată a unor exerciţii militare ce prevăd forţarea râului Nistru, care ar putea genera noi tensiuni în zona de securitate.

content-image

Într-o declaraţie a delegaţiei moldovene în CUC se menţionează că astfel de acţiuni "susţinute de conducerea contingentului Federaţiei Ruse" sunt "provocatoare şi sfidătoare" şi "încalcă mecanismul existent al desfăşurării misiunii de pace".

În acest context, Deschide.md evocă decizia din luna mai a Curţii Constituţionale de la Chişinău conform căreia prezenţa pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau baze militare, conduse şi controlate de către state străine, este neconstituţională.

Citeşte şi: Senatul american a confirmat-o pe Kay Bailey Hutchison în funcţia de ambasador la NATO

Exerciţii similare, cu implicarea tehnicii blindate care a forţat Nistrul, au fost organizate de GOTR şi anul trecut, sub pretextul prevenirii unor pretinse "ameninţări teroriste".

content-image

Anul acesta, manevrele au loc pe fondul tensiunilor dintre Chişinău şi Moscova după ce guvernul moldovean l-a declarat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisarul preşedintelui rus Vladimir Putin în Transnistria, drept persoană indezirabilă, ca urmare a unor afirmaţii denigratoare şi ofensatoare ale acestuia la adresa Republicii Moldova.

În ultimele zile, Rogozin a lansat o serie de atacuri după ce România a interzis vinerea trecută avionului în care se afla dreptul de a survola teritoriul său, argumentând că vicepremierul rus figurează pe lista cu sancţiuni a UE. Astfel, oficialul rus a trebuit să facă cale întoarsă şi nu a mai participat împreună cu preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, la festivităţile organizate de regimul separatist transnistrean la Tighina cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la începerea misiunii de menţinere a păcii pe Nistru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.