Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Denunțul care l-a aruncat pe farmacistul Șonea în ghearele procurorilor DIICOT - Aparține unui posesor de droguri care și-a ușurat situația în propriul dosar

globalnews.ca
poet poezie stilou scris literar caiet

Farmacistul angajat la societatea care deține inclusiv lanțul de farmacii Catena, se numește Constanțin Șonea, iar el a fost dat pe mâna anchetatorilor DIICOT de către un alt posesor de droguri, deferit justiției de DIICOT la începutul anului potrivit actelor din dosarul transmis de Direcție instanței de judecată cu propunerea arestării preventive a acestuia.

Mai precis, arată anchetatorii DIICOT în cadrul verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că S.C. Fildas Trading S.R.L.,ce deține inclusive lanțul de farmacii CATENA, are un punct de lucru, situat în municipiul București, șoseaua Chitilei nr 60-62, sector 1, iar la descrierea societății se arată că aceasta activează în domeniul importului şi distribuției de produse farmaceutice şi parafarmaceutice situându-se între liderii pe piața internă în acest domeniu.

Potrivit datelor din dosar Șonea este angajat al acestei societăți iar potrivit datelor oferite de denunțătorul lui Șonea bărbatul a lucrat în trecut inclusiv în una din farmaciile Catena din Capitală.

Dat în primire pentru art. 19...

„Mai precis, cu ocazia audierii sale ca martor în prezenta cauză la data de 29.08.2023,... a declarat că:

Îl cunosc pe numitul Șonea Constantin, zis Costy, din aproximativ anul 2010, când am fost colegi la una din farmaciile Catena de pe str. Giulești.

În timp, ne-am apropiat, iar undeva prin 2019 am început să discutăm despre posibilitatea scoaterii din circuitul farmaceutic a unor medicamente cu regim de stupefiante şi comercializarea acestora către diferiți consumatori.

La acel moment el m-a întrebat dacă aș cunoaște oameni dispusi să cumpere astfel de medicamente, pentru că el le poate furniza.

Primele discuții au fost despre Oxicodonă, iar de vreun an încoace ne-am axat şi pe Fentanil, pentru că atunci a apărut cererea pe piață.

Șonea Constantin, zis Costy, lucrează la SC Fildas SRL, este de profesie farmacist şi în cadrul sediului central al SC Fildas, printre altele, el se ocupă cu strângerea de la toate farmaciile Catena din țară, de medicamente care sunt destinate distrugerii, nu doar cele psihotrope, ci toate medicamentele care, fie că sunt expirate, fie că sunt cutiile consumate parțial, fie că sunt aduse în farmacii pentru distrugere de către pacienți, fie că apar în stocurile farmaciilor pe plus, şi din aceste motive ele sunt adunate conform procedurii la sediul firmei de pe șos. Chitila şi de acolo trimise către Comisia de Distrugere a Medicamentelor din care fac parte mai multe persoane din partea mai multor instituții.

Din ce cunosc, Costy nu ține medicamentele pe care le scoate din circuitul legal acasă, ci le păstrează la sediul firmei, de unde periodic, pe baza comenzilor pe care i le dădeam întru-un limbaj codificat, mi le aducea acasă. Eu îi plăteam o parte din bani la momentul când venea cu medicamentele şi restul după ce le vindeam.

La momentul când am fost arestat,..., aveam acasă mai multe baxuri de Fentanil şi mai multe cantități de Xanax, Alprazolam, diferite concentrații, morfină fiole, Regenon şi DHC.

Toate aceste medicamente, cu excepția Xanaxului, Alprazolamului, Regenonului şi DHC-ului, le luasem cu o seară înainte de la Costy şi urma să le vând. Nu apucasem să îi dau niciun ban pe ele, urma să le plătesc după ce le vindeam. Nu discutasem un preț, pentru că relația dintre noi era una de încredere şi câștigul obținut depindea de cumpărători.

Am formulat denunț față de Șonea Constantin şi am ... .

... lunea trecută, pe 21.08.2023, în virtutea relației noastre anterioare, am cumpărat de la Șonea Constantin cantitățile de 380 pastile Fentanil concentrație de 200 mg, 20 comprimate Fentanil de 400 mg, 109 comprimate Oxicodonă de 40 mg, pentru suma de 1.000 lei.

Nu a fost nevoie să îi cer ceva lui Costy, ci acesta m-a întrebat dacă vreau să îmi aducă ceva, pentru că a strâns mai multe şi a venit la mine acasă pe str. Icoanei, unde mă aflam împreună cu alt colaborator şi cu investigatorul sub acoperire şi mi-a adus medicamentele mai sus menționate, iar eu i-am dat banii, ce reprezentau doar o parte din contravaloarea medicamentelor.

Ca de obicei, diferența de bani urma să i-o dau după ce aș fi vândut marfa. Costy nu impunea prețul, de regulă, eu îi dădeam banii din vânzări așa încât să fim amândoi mulțumiți. În intervalul de timp imediat următor Costy îmi va mai oferi spre vânzare acelasi gen de medicamente”, le-a explicat bărbatul anhcetatorilor DIICOT.

Modus operandi devoalat la ceas de „criză„...

„Referitor la modalitatea în care Costy scoate medicamentele din circuitul legal, arăt următoarele:

Produsele expirate, dar care conţinuă să îsi producă aceleasi efecte din punct de vedere farmaceutic, desi ele se mai diminuează odată cu trecerea timpului, sunt centralizate şi adunate de Costy, în calitate de angajat al SC Fildas SRL, el adunând astfel de medicamente de la toate farmaciile Catena din țară. Aceste medicamente sunt destinate distrugerii.

O altă categorie o reprezintă medicamentele ce provin din cutii folosite parțial de pacienți şi pe care aparținătorii acestora, atunci când pacienții decedează, le returnează farmaciilor pentru distrugere, iar returnarea se face pe bază de proces-verbal, în cazul medicamentelor stupefiante şi psihotrope, gen morfină şi fentanil.

A treia categorie de medicamente ar proveni din plusurile ce rezultă la farmacii în urma inventarelor. La aceste plusuri se poate ajunge în urma erorilor de eliberare a produselor din partea farmaciștilor, erori ce vizează cantitatea sau concentrația medicamentului.

De exemplu, se prescriu două cutii dintr-un medicament de concentrație 200 mg, iar farmacistul eliberează fizic pacientului 2 cutii de concentrație 400 mg. În acel moment, farmacia, la efectuarea inventarului, va figura pe minus de 2 cutii de 400 mg şi pe plus cu 2 cutii de 200 mg.

Fiecare cutie ce conține substanțe psihotrope şi stupefiante are o serie şi un cod de bare pe baza cărora sunt identificate şi care se regăsesc în procesele verbale pe baza cărora medicamentele sunt trimise de farmacii către Fildas şi de către Fildas către firma de distrugere a medicamentelor. Astfel, se poate stabili trasabilitatea acestor medicamente.

Arăt că uneori Costy îmi cerea să îi restitui ambalajele medicamentelor, fiindu-i necesare pentru întocmirea documentelor în vederea distrugerii medicamentelor. Costy nu mi-a povestit niciodată în detaliu cum face să sustragă medicamentele cu ocazia distrugerii acestora, dar din câte cunosc modalitatea de funcționare a lanțurilor farmaceutice, cred că acesta falsifica şi falsifică în mod curent procesele-verbale prin care medicamentele se trimit către firma de distrugere, cred că membri comisiei de distrugere nu verifică evidența scriptică cu numărul efectiv al cutiilor şi astfel Costy reușește să sustragă medicamentele.

Din ce știu, atunci când se distrug medicamente, se distrug cantități mari şi foarte mari şi probabil că nu mai stă nimeni să verifice. Știu că anul trecut distrugerea să făcea la o firmă în Ploiești, iar anul ăsta se face la o firmă din Iasi, de fapt din decembrie anul trecut se făcea în Iasi. La un moment dat, anul trecut prin vară, Costy mi-a spus că nu îmi poate aduce marfă, pentru că are nevoie de ea pentru distrugere. Am dedus că se terminase contractul cu firma de distrugere din Ploiești, urma să se deruleze contractul cu firma din Iasi şi nu avea încă făcute toate conexiunile pentru a putea scoate medicamente fără să bată la ochi.

Știu că de câteva ori Costy a participat şi personal la distrugerea medicamentelor şi a şi însoțit transporturile către firma de distrugere. La un moment dat (prin septembrie – octombrie 2022) Costy mi-a spus că din cauza faptului că sunt foarte mari cantitățile recepționate din țară, medicamentele nu mai sunt depozitate fizic la sediul din șos. Chitilei, ci duse la un depozit la firmei Fildas din Mogoșoaia”, se mai arată în denunțul de la DIICOT.

Constantin Șonea a fost reținut de anchetatorii DIICOT iar la momentul difuzării acestei știri el se află la Tribunalul București unde un magistrat de drepturi și libertăți analizează propunerea arestării preventive a acestuia cerută de procurorii DIICOT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.