Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum funcționează tehnica 'deepfake', trucajul digital hiperrealist. Deosebirea adevărului de manipulare, o misiune din ce în ce mai complicată

truth-lies

Hiper-trucajul ('deepfake') este o tehnica de manipulare digitală tot mai realistă care reprezintă o provocare pentru lupta împotriva dezinformării, relatează AFP, conform Agerpres.

Acest hiper-trucaj permite în special înlocuirea într-un video a unei feţe cu o alta sau falsificarea declaraţiilor unei personalităţi, cu un realism deconcertant.

Bazată pe inteligenţa artificială, această tehnică este foarte în vogă pe reţelele de socializare, unde abundă diversiunile şi creaţiile umoristice.

Hiper-trucajul "a fost de asemenea folosit de persoane fără scrupule (...) pentru a difuza informaţii ilegale (...) pentru a defăima şi păta reputaţia altuia şi pentru a uzurpa identitatea cu scopul de a comite fraude", potrivit Administraţiei Spaţiului Cibernetic din China.

Hiper-trucajul reprezintă "un pericol pentru securitatea naţională şi stabilitatea socială" dacă nu este ţinut sub control, a transmis luna trecută această autoritate de gestionare a internetului. Regulamentul le impune de acum companiilor care propun servicii de hiper-trucaj în China să obţină identitatea reală a utilizatorilor lor. Textul face obligatorie, de asemenea, aplicarea unei menţionări pe hiper-trucaje, pentru a se evita "orice confuzie" pentru public.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.