Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea unor sisteme de rachete Patriot către România

patriot rachete

Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari, a anunţat marţi o agenţie a Pentagonului, citată de Reuters.

Contractorii principali ar fi Raytheon Co şi Lockheed Martin Corp, a precizat Defense Security Cooperation Agency.

Citește și: Kovesi este de neînvins! Are sprijinul celui mai puternic om din stat

Statele Unite vor vinde României, ţară membră a NATO, pentru aproape patru miliarde de dolari, sisteme de apărare antirachetă Patriot, au anunţat marţi Pentagonul şi Departamentul de Stat, transmite pe acelaşi subiect şi AFP.

Ca pentru fiecare contract comercial de vânzare de arme de către Washington, Departamentul american de Stat este cel care a aprobat "vânzarea posibilă" a unei serii de echipamente de apărare Patriot pentru un buget estimat la 3,9 miliarde dolari, precizează AFP.

Citește și: EXCLUSIV! Cine se află de fapt în spatele noii strategii a lui Liviu Dragnea și ce interese ascunse are

Ministerul Apărării informează despre aceasta Congresul care poate, în teorie, să se opună în termen de 30 de zile, scrie agerpres.ro.

Pe lângă suma foarte mare, anunţul este semnificativ căci priveşte o ţară europeană din fostul bloc sovietic pe care chiar preşedintele american, Donald Trump, a dat-o ca exemplu în iunie pentru eforturile sale vizând aducerea cheltuielilor de apărare la 2% din PIB, remarcă AFP.

Citește și: Incendiar! Ce vedete vor concura în mega show-ul ce va începe la Pro TV

Potrivit formulei consacrate în materie, adaugă AFP, "această propunere de vânzare consolidează politicile externă şi de securitate naţională ale Statelor Unite, contribuind la îmbunătăţirea securităţii unui aliat NATO".

"Această propunere de vânzare de sisteme Patriot va contribui la necesităţile României în termeni de autoapărare şi va răspunde obiectivelor NATO în materie de apărare", subliniază Pentagonul şi Departamentul de Stat în comunicatul lor.

Citește și: Lovitură de proporții pentru bănci! O nouă lege intră în vigoare

Fără a menţiona vreodată Moscova, Washingtonul apreciază că "România va utiliza sistemul de rachete Patriot pentru a întări apărarea teritoriului său şi a descuraja orice ameninţare regională".

Aceasta va permite de asemenea Bucureştiului "creşterea capacităţilor defensive ale forţelor armate române în faţa unei agresiuni şi protejarea aliaţilor din NATO care se antrenează cu regularitate pe teritoriul României", mai arată AFP.

Citește și: Vești bune pentru românii din diasporă! Câți bani ar putea primi .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.