Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputat din Parlamentul de la Chișinău: Războiul e la hotar cu Republica Moldova. Trebuie investit în apărarea teritoriului

agerpres.ro
bombardament razboi ucraina

Republica Moldova trebuie să investească în domeniul apărării și să identifice modalități eficiente de apărare a teritoriului său, a declarat Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare pentru Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică la emisiunea „Bună seara” de la postul de televiziune Moldova 1. Parlamentarul susține că una din cele mai eficiente modalități de apărare pentru țara noastră ar fi apărarea colectivă, conform deschide.md.

Deputatul PAS, care conduce Comisia parlamentară pentru Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică a Parlamentului, susține că și astăzi R.Moldova se află în aceeași situație precum a fost în noaptea de 23 spre 24 februarie, când forțele armate rusești au invadat Ucraina. Războiul din țara vecină a scos în evidență problemele R.Moldova, în special cele de ordin energetic.

„Războiul nu este doar cu arma în mână, războiul are mai multe câmpuri de luptă, iar propaganda care este dusă, războiul hibrid, care este dus, atacurile cibernetice, alarme false cu bombe prin care se testează sistemul dacă funcționează sau nu, plus ceea ce se încearcă prin nemulțumirea maselor pentru criza energetică să răstoarne acest guvern, să vină unul pro-rus. Dar, din contra, ceea ce vedeți și în Ucraina – intenția rușilor să le distrugă infrastructura e de a scădea moralul poporului ucrainean. Ultimele sondaje arată că din contra crește moralul, ucrainenii vor să lupte până la capăt”, a opinat Lilian Carp.

Toți actorii internaționali declară despre necesitatea urgentă de încheiere a agresiunii militare rusești în Ucraina, însă „nimeni nu vorbește despre pace”, or pacea astăzi ar însemna acceptarea de către Ucraina a condițiilor impuse de Rusia.

„Războiul e la hotar cu R.Moldova. Pe de o parte toți vor încheierea acestui război, dar nimeni nu vorbește despre pace și Putin vrea încheierea acestui război pentru că în fiecare zi are pierderi de imagine. S-a ambiționat având mari iluzii despre potențialul lui militar”, a spus Alexandru Flenchea, directorul Asociaţiei „Iniţiativă pentru pace”.

R.Moldova, potrivit președintelui Comisiei parlamentare pentru Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, nu dispune de capacități suficiente pentru a se apăra de una singură în fața agresiunii militare rusești. Parlamentarul consideră că cea mai eficientă modalitate ar fi apărarea colectivă.

„Apărarea colectivă este o apărare mai eficientă, dar trebuie să urmezi câteva etape, în primul rând să te decizi dacă vrei să nu vrei această apărare colectivă. R.Moldova trebuie să investească în apărare și să caute cum poate să își apere mai eficient teritoriul”, a subliniat Lilian Carp.

Editorialistul Nicolae Negru consideră că neutralitatea R.Moldova este amenințată de politica expansionistă a Federației Ruse, care a insistat pe neutralitatea țării noastre după ce semnase în 1992 Acordul de încetare a focului în regiunea transnistreană. Astăzi, autoritățile de la Chișinău, potrivit lui Nicolae Negru, ar trebuie să ceară ajutorul partenerilor internaționali pentru a-și apăra spațiul aerian.

„Neutralitate este amenințată de planurile de expansiune ale Rusiei, sunt trasate așa-zisele hotare ale Rusiei istorice care vrea să își refacă imperiul. În contextul ultimelor evenimente, consider că conducerea trebuie să se adreseze Europei, României ca să fie apărat spațiul aerian al R.Moldova, o adresare către NATO, fiindcă R.Moldova se află în condiții critice. Trebuie acum, azi”, aopinat expertul.

Crizele și provocările, potrivit deputatului PAS pot fi depășite prin consolidarea societății.

„Este important acum să ne consolidăm, să trecem de această criză împreună și să înțelegem că trebuie să construim un stat în care să nu ne lăsăm șantajați în dezvoltarea noastră în continuare”, a spus parlamentarul.

Lilian Carp a mai spus că R.Moldova își dorește integrare în Uniunea Europeană și că autoritățile ar trebui să decidă dacă mai are rost participarea țării în Comunitatea Statelor Independente.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.