Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PNL, solicitare de urgență pentru premierul Victor Ponta

guvern

În perioada de vacanță parlamentară, premierul Victor Ponta a primit mai multe solicitări, atât din partea Puterii, cât și din partea Opoziției. Deputatul PNL, Mircea Dolha, îi cere premierului să reia de urgență negocierile pentru noul sistem de revedențe la petrol și gaze naturale.

”În timp ce resursele de petrol ale României sunt exploatate zi și noapte, noi, românii, plătim unul dintre cele mai mari prețuri la carburant - cu toate ieftinirile de fațadă din ultimele zile. Nu mai este deloc o noutate că, în timp ce la pompele din țară, un litru de motorină se vinde cu circa 5,3 lei, austriecii plătesc doar 4,6 lei pentru același litru de combustibil, în contextul în care avem toate motivele să credem că stațiile din Austria comercializează petrol extras și semi-rafinat în România prin intermediul OMV, grup de firme cu sediul central în Viena și care exploatează și zăcămintele românești. Situația se prezintă la fel și în cazul gazelor naturale, românii plătind cel mai mare preț din Europa pentru mia de metri cubi.

În această situație, salut recenta decizie a premierului Victor Ponta de a chema la Guvern, la discuții, reprezentanții companiilor petroliere din România, însă nu cred că tema întâlnirilor ar trebui să fie reprezentată doar de corelarea prețului la carburanții de pe piața națională cu ieftinirea barilului de petrol. Acesta este momentul oportun pentru demararea negocierilor privind noile redevențe pe care acești giganți ar trebui să le achite către statul român, în contextul în care cifrele de afaceri arată un nivel-record de profit al afacerilor din România cu petrol și gaze românești, și nu numai, profit la care companiile similare care activează pe piața UE nici nu visează. Toate aceste câștiguri sunt realizate, bineînțeles, pe cheltuiala românilor care suportă prețuri exagerate la facturile de gaze dar și la pompă și la alimente din cauza motorinei scumpe pentru transportatori, precum și pentru combustibilul folosit în producție.

Fac un apel public către Guvernul României să demareze de urgență negocierile pentru noul sistem de redevențe în sectorul de petrol și gaze naturale, punând accentul și pe o reducere a prețului carburanților la pompă.

Redevențele trebuiau actualizate încă de la 1 ianuarie anul acesta, însă Victor Ponta și miniștrii săi au amânat constant discuțiile, încheind anul 2014 cu un act normativ de prelungire a vechilor redevențe pentru încă 12 luni. Din acest motiv, apreciez că tratativele trebuie începute acum, încă din ianuarie 2015, pentru ca până la finele anului în curs să existe adoptate reglementări clare privind noul sistem de redevențe și să existe negocieri concretizate cu un preț rezonabil pentru motorina, benzina și gazele autohtone.

Mai mult, noul Cod Fiscal aflat în pregătire la Ministerul Finanțelor trebuie să aibă în vedere și o regândire a accizelor la carburant pentru a se găsi o formulă prin care nici bugetul statului să nu aibă de suferit, dar nici românii! Iar cetățenii trebuie să resimtă cât mai repede aceste beneficii propriul buzunar”, susține deputatul PNL, Mircea Dolha.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.