DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Deputat PSD şi soţia acestuia, trimişi în judecată. Ce acuzaţii penale li se aduc

Parchetul general

Procurorii Parchetului General l-au trimis în judecată, pe deputatul PSD de Vaslui Dan Bordeiau, cel care a fost în atenţia publică în ultima perioadă pentru că, în urmă cu 30 de ani, a fost acuzat de viol.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

  • DAN BORDEIANU (deputat), BORDEIANU NICOLETA şi CIOBANU MITICĂ sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;
  • ZAMFIR VASILE sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;
  • MELINTE IOAN şi DOBREA PAUL ANDREI sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri oficiale;
  • BOŢ PARASCA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu şi fals intelectual;
  • ROMAN TĂNASE şi DANDEŞ SANDU sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu.

Vezi şi: Revoltator! Deputat de Vaslui, condamnat pentru VIOL

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

În realizarea unui proiect având ca obiect executarea, finalizarea şi întreţinerea lucrării „Alimentarea cu apă şi amenajare poduri şi podeţe în localităţile Deleni, Zininca, Bulboaca”, au fost comise o serie de infracţiuni de abuz în serviciu şi fals, relativ la executarea şi plata unor lucrări aferente proiectului, derulate în contextul perfectării unui contract între primăria comunei Deleni reprezentată de inculpatul Zamfir Vasile (primar) şi S.C. E. S.R.L. Huşi, al cărei administrator era inculpata Bordeianu Nicoleta, iar director Bordeianu Dan.

După cum atestă însăşi denumirea proiectului, lucrările finanţate integral din fondurile publice, aveau ca finalitate îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale locuitorilor arondaţi unei arii rurale, prin oferirea posibilităţii alimentării cu apă potabilă a gospodăriilor; nu pot fi ignorate nici consecinţele nefaste în planul protecţiei şi intervenţiei  în caz de incendiu, de vreme ce din cauza nerespectării proiectului, nu a fost executat niciun hidrant, nicio cişmea şi nici nu există rezerve de apă.

Astfel, inculpatul Bordeianu Dan a participat din partea S.C. E. S.R.L., în calitate de director (calitate în care a semnat şi un act adiţional), la derularea lucrărilor menţionate anterior figurând ca delegat pe un număr de 8 facturi fiscale emise de executant, care au fost introduse în circuitul financiar contabil şi prezentate pentru plată primarului comunei Deleni judeţul Vaslui, inculpatul Zamfir Vasile, care, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a semnat ca bun de plată 17 facturi fiscale şi tot atâtea ordine de plată. Ulterior, acestea au fost decontate deşi lucrările nu au fost conforme cu proiectul şi nu au fost finalizate, fiind prejudiciat astfel bugetul de stat cu suma de aproximativ 4.000.000 lei.

Vezi şi: Parlamentari de Vaslui despre colegul lor condamnat pentru viol: E un exemplu

Din probele administrate a mai rezultat că inculpatul Melinte Ioan a semnat, alături de inculpaţii Zamfir Vasile şi Bordeianu Nicoleta (administrator al S.C. E. S.R.L) situaţiile de lucrări în baza cărora s-a efectuat plata celor 17 facturi fiscale anterior menţionate, iar în calitate de reprezentant atestat al societăţii executante (diriginte de şantier) a nesocotit dispoziţiile Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, prin omisiunea deliberată de verificare şi avizare a modificărilor aduse proiectului pe parcursul efectuării lucrărilor, cu consecinţa generării în mod nelegal a unor costuri suplimentare din fondurile alocate de guvern.

Totodată, probatoriul administrat în cauză a relevat faptul că inculpatul Boţ Parasca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, a întocmit şi semnat cele 17 ordine de plată ce au stat la baza achitării celor 17 facturi emise de S.C. E. S.R.L, în contextul mai sus prezentat, iar inculpaţii Dobrea Paul Andrei şi Ciobanu Mitică au participat din partea aceleiaşi societăţi ca ingineri cu 7, respectiv 10 angajaţi în subordine la derularea lucrărilor ce nu erau conforme cu proiectul şi nu au fost finalizate.

De asemenea, din probele administrate pe parcursul urmării penale a rezultat faptul că inculpatul Roman Tănase, în calitate de viceprimar al comunei Deleni şi responsabil cu achiziţiile publice, anterior intrării pe ordinea de zi a întocmit raportul compartimentului de resort privind elaborarea proiectului de Hotărâre pentru studiul de fezabilitate în vederea construirii aducţiunii de apă în satele componente, prin care, pe lângă notificarea intenţiei studiului, a menţionat elemente de detaliu ale investiţiei, precum valoarea proiectului, lungimea albiei dalate, tipurile, dimensiunile şi poziţionarea podeţelor şi punţilor pietonale, etc. Astfel, elementele respective nu puteau fi cunoscute la acel moment decât de către proiectant, care nu fusese încă angajat de către beneficiar, primăria iniţiind demersuri în sensul aprobării prin Hotărâre de Consiliu Local a efectuării studiului de fezabilitate, care apoi urma a fi aprobat potrivit legii, cu consecinţa demarării ulterioare a procedurilor statuate de O.G. nr. 7/2006.

În ceea ce-l priveşte pe inculpatul Dandeş Sandu, procurorii au reţinut că acesta, în calitate de secretar al comunei Deleni, nu a îndeplinit sau a îndeplinit defectuos actele la care era obligat potrivit dispoziţiilor legale privind administraţia publică locală, contrasemnând mai multe documente, sprijinind astfel emiterea unor hotărâri de consiliu local nelegale, cu efectul perfectării contractului evocat şi plata nelegală a sumelor de bani arătate, în lipsa contraprestaţiilor impuse de act şi legea aplicabilă.

În vederea recuperării prejudiciului adus bugetului de stat, procurorii au dispus măsuri asigurătorii instituindu-se sechestru asupra bunurilor imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.