Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputaţii ruşi din Duma de Stat pregătesc legea prin care îi va obliga pe unii jurnalişti să se înregistreze 'drept agenţi ai străinătăţii'

https://radiochisinau.md

Deputaţii ruşi pregătesc o lege care îi va obliga pe jurnaliştii ce lucrează pentru anumite mass-media să se înregistreze ca 'agenţi ai străinătăţii', a anunţat marţi vicepreşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, informează AFP, preia Agerpres.

De anul trecut, o lege permite clasarea tuturor mass-media ce operează în Rusia sub apelativul de 'agent al străinătăţii', în urma deciziei Ministerului Justiţiei. Noua lege va merge şi mai departe, extinzând apelativul la toţi jurnaliştii care lucrează pentru aceste mass-media.

Propunerea de lege a fost votată în a doua lectură de Duma de Stat săptămâna trecută. Dacă va fi adoptată, ea ar urma să fie aprobată în a treia lectură de deputaţi, apoi votată de senatori, în general o formalitate, înainte de a fi promulgată de preşedintele rus Vladimir Putin.

Vezi și: Petro Poroşenko nu recunoaşte independenţa Kosovo şi susține dreptul istoric al Serbiei asupra teritoriului

Persoanele vizate "vor trebui să publice rapoarte cu privire la finanţarea lor şi modul în care ei îşi folosesc banii", a declarat Piotr Tolstoi, vicepreşedintele Dumei şi unul dintre autorii acestei propuneri de lege.

El a adăugat că această nouă lege era necesară ca măsură de retorsiune în cazul în care drepturile jurnaliştilor ruşi vor fi încălcate în străinătate. "Prevedem că aceste măsuri vor avea un caracter reciproc", a declarat el, potrivit comentariilor publicate de consilierii săi.

Potrivit unei legi votate în 2012, organizaţiile care beneficiază de o finanţare din străinătate şi care au o "activitate politică", concept foarte ambiguu, trebuie să se înregistreze ca "agent al străinătăţii" şi să se afişeze ca atare în orice comunicare sau activitate publică.

În noiembrie anul trecut, legea a fost extinsă la toate mass-media internaţionale ce operează în Rusia, ca reacţie la obligaţia stabilită pentru postul Russia Today, controlat de statul rus, de a se înregistra sub acest apelativ în SUA.

Posturile de radio Voice of America şi Radio Free Europe/Radio Liberty, finanţate de Congresul american, precum şi alte şapte mass-media care le sunt afiliate, au fost ulterior clasate ca "agent al străinătăţii" în Rusia.

Vezi și: Vești URIAȘE și pentru România: Parlamentul European a aprobat înființarea Fondului European de Apărare

Săptămâna trecută, autoritatea de control a mass-media ruse a acuzat France 24 că a încălcat legislaţia rusă asupra mass-media şi a ameninţat postul francez cu suspendarea activităţilor sale în Rusia, la scurt timp după emiterea unui aviz de către Consiliul pentru Audiovizual (CSA) adresat postului RT France, în urma unui reportaj despre Siria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.