DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Deputaţii votează miercuri moţiunea depusă de PNL împotriva ministrului Economiei

adevarul.ro
danut andrusca

Deputaţii votează, miercuri, în plen, moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului ministrului Economiei, intitulată ”Dănuţ Andruşcă sau cum să destabilizezi deliberat economia României. Incompetenţa falimentează România!”. Dezbaterile asupra moţiunii au avut loc luni în plenul Camerei Deputaţilor, unde ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a susţinut că textul moţiunii este copiat şi "presărat cu şobolăneli". Răspunzând unor acuzaţii ale iniţiatorilor moţiunii, Andruşcă a susţinut că nu intră în atribuţiile sale de ministru al Economiei controlul inflaţiei şi nici deprecierea monedei naţionale, informează news.ro.

Moţiunea este semnată de 65 de deputaţi PNL, iar dezbaterile asupra acesteia au avut loc luni, votul fiind programat miercuri.

Ministrul Economieei i-a numit "plagiatori" pe iniţiatorii moţiunii, spunând că textul acesteia este copiat din moţiunea împotriva sa depusă la Senat în vară.

"Stimaţi plagiatori din PNL! Folosesc această sintagmă, plagiatori din PNL, pentru că cei 67 de semnatari ai textului pe care îl dezbatem astăzi nu sunt altceva decât nişte plagiatori. PNL este atât de interesat de economia românească şi are atât de mulţi specialişti în economie, încât tot ce au fost în stare să producă a fost un document copy-paste presărat cu una-două delaţiuni sau, ca să le spunem pe nume, una-două şobolăneli. Aproape jumătate din textul de astăzi este copiat din moţiunea adresată împotriva mea la Senat, în vară", a afirmat ministrul Economiei, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor.

Răspunzând unor acuzaţii ale iniţiatorilor moţiunii, Andruşcă a susţinut că nu intră în atribuţiile sale de ministru al Economiei controlul inflaţiei şi nici deprecierea monedei naţionale: "Nu găsiţi, stimaţi colegi, că sunt acuzat de devalorizarea monedei naţionale exact de partidul care l-a promovat senator pe unul dintre cei care au condus atacul speculativ împotriva leului de la finalul anului 2008? Da, mă refer la actualul senator Cîţu, domnul Cîţu, fost economist al unei bănci comerciale. Şi nu este singurul personaj cu afinităţi liberale, fost conducător de bancă comercială care a atacat leul. În cârdăşie cu domnul Cîţu, în 2008, s-a aflat şi Lucian Isar".

Liberalii susţin, în moţiune, că economia ţării este în impas: "La 9 luni de când aţi fost învestit în funcţia de ministru al Economiei nu observăm progrese în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor portofoliului administrat. Dacă e să fim cinstiţi, nici pe dumneavoastră nu v-am observat, în afara gafelor, bâlbelor sau umorului involuntar care v-au însoţit puţinele ieşiri publice. Sunteţi un ministru care dă fiori şi când tace şi când lipseşte!".

PNL precizează că activitatea din industrie s-a apropiat de zero în august, cel mai slab nivel din februarie, creşterea economică se topeşte în inflaţie şi aşteptările managerilor pentru următoarele şase luni rămân pesimiste, potrivit analizei Barometrului Industrial - un sondaj efectuat în rândul managerilor din industrie realizat de IRSOP şi Facultatea de management din cadrul SNSPA. De asemenea, spun liberalii, ultimele date publicate de Banca Naţională ne arată că pur şi simplu BNR tipăreşte din ce în ce mai mulţi bani pentru a finanţa inflaţia generată, în special, de cheltuielile bugetare excesive, într-o perioadă de creştere economică naţională susţinută de creşterea economică mondială.

În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, majoritatea analiştilor financiari anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de şase luni este de 4,6935 lei/euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7375 lei/euro. Totodată, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (august 2019/august 2018) înregistrează o valoare medie de 4,13%, iar ROBOR este anticipat cu o majorare, până la 3,88%, se arată în moţiune.

”Domnule ministru, datele şi constatările prezentate sunt suficiente, chiar şi pentru cineva mai puţin familiarizat, pentru a concluziona: economia românească nu duduie ci scârţâie, că mai are doar putin şi se gripează. În ceea ce priveşte activitatea dumneavoastră, domnule ministru Andruşcă, în fruntea Ministerului Economiei, aceasta poate fi catalogată drept una catastrofală prin aport. Rolul dumneavoastră este unul pur decorativ, iar gradul de mobilizare este limită către zero. Domnule ministru, sunteţi o frână pentru domeniul economic! Încă din vara anului trecut trebuiau promovate trei legi pentru care Guvernarea PSD şi-a asumat responsabilitatea prin Programul de Guvernare: Legea redevenţelor, Legea minelor şi Legea apelor minerale. Aţi reuşit, domnule ministru, să blocaţi toate aceste trei legi pentru că nu vă pricepeţi! Ne-am dat seama că sunteţi paralel cu domeniul economiei încă de la momentul audierii dumneavoastră din Parlament, cu ocazia învestirii în funcţie. De 9 luni avem confirmarea acestui fapt zi de zi, de aceea vă somăm să deblocaţi activitatea ministerului şi să vă asumaţi cele 3 legi menţionate mai sus pentru a spulbera incertitudinea şi impredictibilitatea care guvernează politicile economice din mandatul dumneavoastră”, susţin semnatarii.

Potrivit acestora, companiile de stat sunt supuse multor elemente de stres extern cum ar fi competitivitatea acerbă şi accelerarea procesului de inovare la nivel mondial, iar în plus sunt lovite de măsurile guvernului, mai ales companiile profitabile precum Transelectrica, deoarece sunt deturnate resursele din conturile lor pentru a petici găurile bugetare cauzate de harababura fiscală PSD-ALDE.

”Soluţia Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, pe care-l proiectaţi ca pe Gospodăria de Partid, nu va rezolva situaţia companiilor de stat căpuşate în prezent, companii care acum gravitează în jurul politicienilor PSD-ALDE, ca surse de putere disparate. Din contră! Aducerea sub aceeaşi umbrelă a companiilor de stat, vorba vine «profitabile», va crea un monopol şi mai mare în care resursele se vor contopi şi vor genera rente politice şi mai mari şi, la pachet, găuri bugetare mai greu vizibile, dar mult mai grave”, afirmă liberalii.

PNL susţine că, aşa cum se prezintă situaţia în momentul de faţă, fără bani, fără profesionişti cu experienţă în domeniu şi cu o viziune conturată prin iluzii aruncate, după ureche, de dragul promisiunilor populiste, acest proiect pare sortit eşecului. ”Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este livrat românilor ca un paliativ al lipsei investiţiilor sau ca o scuză la modul în care de un an şi jumătate sunt ratate obiective importante”, se arată în moţiune.

”Domnule ministru, probleme sunt multe, semne de întrebare şi mai multe, iar tăcerea dumneavoastră, cauzată probabil de «emoţii», ne determină la concluzii ce pot fi catalogate în termeni similari incompetenţei. Sunteţi mai repede cunoscut prin abilitatea de a evita un contact cu opinia publică, decât prin prisma expertizei sau a deciziilor luate. Onoarea ar impune să vă prezentaţi dumneavoastră demisia, înainte să vă fie cerută de la tribuna Parlamentului. România are nevoie stringentă de o strategie coerentă a implementării politicilor economice, care să o transforme din nou într-o ţară, cel puţin atractivă din punct de vedere al predictibilităţii şi stabilităţii, noţiuni de bază în căutările investitorilor. Dar traiectoria trebuie schimbată azi, pentru că mâine poate fi prea târziu. Această situaţie nu mai poate continua, motiv pentru care prin prezenta moţiune, noi, parlamentarii PNL vă solicităm demisia!”, se încheie moţiunea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.