DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Deputatul Alexandru Muraru (PNL): Inegalitatea de gen împiedică România să-şi atingă întregul potenţial

24-ore.ro
Alexandru Muraru PNL

Deputatul PNL Iaşi Alexandru Muraru consideră că trebuie continuată lupta împotriva inegalităţii dintre bărbaţi şi femei, el făcând referire la faptul că la alegerile locale de anul trecut doar 10% din candidaţii pentru mandatele de primar şi preşedinte CJ au fost femei.

Deputatul PNL Alexandru Muraru consideră că spiritul mişcării feministe care a pornit din SUA în anul 1911, un spirit îndreptat împotriva discriminărilor de gen şi pentru asigurarea unor condiţii de muncă mai bune pentru femei, este foarte puţin prezent în societăţile din estul Europei care au făcut parte din blocul comunist.

"În vestul Europei a rămas acest spirit şi, de aceea, pe 8 martie se sărbătoreşte mai degrabă ca un proces de reflecţie în privinţa paşilor de făcut pentru ca femeile să aibă parte de un tratament demn, egal şi nediscriminatoriu în raport cu bărbaţii. În estul Europei, inclusiv România, 8 martie este o zi în care celebrăm femeile şi mamele cu flori, bomboane şi citate pe facebook, fără a discuta deschis despre rolul lor în societate şi despre ce trebuie să facem pentru ca drepturile şi libertăţile universale să fie aplicate", spune parlamentarul liberal ieşean Alexandru Muraru, prin intermediul unui comunicat de presă.

Acesta dă exemplul reprezentării politice a femeilor în Parlament, Consiliile Locale sau Consiliile Judeţene, argumentând că în România, peste 51% dintre cetăţeni sunt femei, dar reprezentarea lor la nivel politic rămâne una dintre cele mai scăzute din Uniunea Europeană: din cei peste 250.000 candidaţi înscrişi pentru funcţii judeţene sau locale în septembrie 2020, doar 23% au fost femei. În alegerile parlamentare din decembrie, 29% din candidaţii înscrişi au fost femei.

Citește și: IPS Teodosie, ieșire la adresa Guvernului! ‘Suntem amenințați în aceste zile’

"Disproporţia cea mai mare se întâlneşte însă atunci când analizăm prezenţa femeilor pe tipurile de funcţii pentru care candidează la alegerile locale: pentru poziţia de primar şi pentru cea de Preşedinte de Consiliu Judeţean, sub 10% dintre candidaţi au fost femei. Funcţiile alese direct (primar, preşedinte CJ) şi care dau legitimitate şi putere executivă reală rămân în continuare cele mai inaccesibile femeilor", mai spune Alexandru Muraru.

Acesta a prezentat faptul că România se situează pe locul 25 în UE în ceea ce priveşte indicele egalităţii de gen, cu 54,5 din 100 de puncte. Scorul este cu 12,9 puncte mai mic decât media UE.

"Inegalitatea de gen împiedică România să-şi atingă întregul potenţial. Chiar şi la nivelul Uniunii Europene, femeile câştigă în medie cu 16 % mai puţin decât bărbaţii şi se confruntă în continuare cu bariere în calea accesului şi a menţinerii pe piaţa forţei de muncă. Egalitatea de gen este o condiţie esenţială pentru o economie europeană inovatoare, competitivă şi prosperă", argumentează parlamentarul PNL Iaşi.

Deputatul liberal consideră că egalitatea de gen este un principiu fundamental pentru o societate modernă.

"Jumătate din populaţie este de sex feminin. Ca parlamentar, susţin cu fermitate realizarea de noi progrese şi accelerarea ritmului reformelor pentru a promova egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi", a conchis Alexandru Muraru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.