Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul Andrei Pop de partea mediului de afaceri - obiectiv realizat în cei 4 ani de mandat

arhiva personala
Andrei Pop

În dezbaterile maraton din 17 noiembrie și 23 noiembrie din comisia de buget, finanțe și bănci, secretarul comisiei, Andrei Pop a promovat și susținut propunerile structurilor asociative ale mediului de afaceri din România pentru modificarea Codului Fiscal și Codului de Procedură Fiscală.

Proiectele au fost adoptate în ședința Camerei Deputaților din 24 noiembrie, în calitate de for decizional și aduce legislația fiscală românească în linie cu practica europeană, atractivitatea României va crește ca destinație de investiții și parteneriatul dintre contribuabili și autoritățile fiscale va fi consolidat.

Printre cele mai importante modificări ale Codului fiscal, promovate de mediul de afaceri și adoptate, amintim:

•            Cheltuielile cu telemunca, deductibile – Cheltuielile angajatorului aferente activității desfășurate de salariați în acest regim de telemuncă sunt deductibile fiscal. De asemenea, sunt neimpozabile sumele acordate lunar angajaților care desfășoară telemuncă în limita a 400 lei.

•            Consolidarea fiscală:  Pierderile şi profiturile fiscale ale societăţilor care formează un grup se vor putea cumula și impozitul se va aplica asupra diferenţei pozitive dintre acestea.

•            Deducerea integrală a provizioanelor pentru deprecierea creanțelor – Provizioanele pentru deprecierea creanțelor devin integral deductibile, fiind eliminat pragul actual de 30%.

•            Recuperarea TVA plătită la buget pentru facturi neîncasate de la persoane fizice – În cazul creanțelor neîncasate de la persoanele fizice în termen de 12 luni de la termenul de plată/data facturii, suma TVA aferentă poate fi recuperată.

Totodată, modificările semnificative aduse Codului de Procedură Fiscală reprezintă un pas important în echilibrarea relației dintre contribuabili și autoritățile fiscale. Menționăm câteva dintre cele mai importante schimbări:

•            Inspecția fiscală: – Se introduce posibilitatea reverificării unei perioade supuse anterior inspecției și la cererea contribuabilului, în cazul în care sunt îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute de lege. De asemenea, apare necesitatea suspendării inspecției fiscale fără impunere până la clarificarea cauzei penale.

•            Activitatea de soluționare a contestațiilor de la ANAF la MFP – Se schimbă competența de soluționare a contestațiilor de la ANAF la MFP, structurile de soluționare a contestațiilor existente la nivelul ANAF fiind preluate în cadrul MFP.

•            Reexaminarea deciziilor de soluționare a contestațiilor – se introduce posibilitatea reexaminării deciziilor de soluționare a contestațiilor la solicitarea companiilor în anumite situații.

Toate modificările pot fi găsite aici:

• http://cdep.ro/comisii/buget/pdf/2020/rp477_19.pdf
• http://cdep.ro/comisii/buget/pdf/2020/rp478_19;1.pdf

• http://cdep.ro/comisii/buget/pdf/2020/rp477_19.pdf• http://cdep.ro/comisii/buget/pdf/2020/rp478_19;1.pdf

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.