Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul Angel TÎLVĂR: Cer guvernului ca, în regim de urgență, să îmbunătățească asistența medicală în școli

Angel Tilvar

Ministrul Sănătății afirma că, în cazul în care un copil prezintă simptome de COVID-19 la școală, „există un cadru medical care va fi în școală” care va efectua triajul și ancheta. O cercetare a organizației “Salvați Copiii” contrazice total această afirmație.

Rezultatele studiului, date publicității săptămâna trecută, semnalează problema reţelei deficitare de cabinete medicale din multe şcoli: doar 16 unităţi dintre cele 144 analizate, din 135 de localități, au cabinet medical cu personal de specialitate pe toată durata programului școlar, adică aproximativ 11%. Șapte școli au cabinet medical, dar programul personalului nu acoperă durata cursurilor, 44 au contracte încheiate cu alţi furnizori, 57 nu au nicio formă de asistență medicală, iar 20 unități școlare sunt deservite de personalul sanitar comunitar, de dispensare sau medici de familie, dar nu pe bază de contract.

De ani de zile, una dintre problemele majore ale fiecărui început de an școlar este deficitul de cadre medicale și cabinete din școli. În contextul pandemiei de COVID-19 prevenția este mai importantă ca oricând, realizată în învățământ prin medicina școlară, mai cu seamă că, potrivit aceluiași studiu, “aproape 80% dintre școli optează pentru reîntoarcerea în clase în format clasic, faţă în faţă‟. Nici în acest sens autoritățile nu au luat nicio măsură.

În România, medicii de medicină școlară, cei care ar putea face triajul epidemiologic şi s-ar putea ocupa în şcoli de prevenţie, sunt o raritate. Mai mult decât atât, sunt inegal repartizați: deşi 65% din şcoli se află în mediul rural, cei mai mulți medici de medicină şcolară sunt în școlile urbane.

Societatea Medicilor din colectivităţile de copii afirmă că, anul trecut, erau în sistem numai 1300 de medici de medicină şcolară. Practic, un medic la peste 2000 de copii.

Încă din mai 2020, Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) adresa o scrisoare deschisă prim-ministrului Orban, prin care atrăgea atenția asupra necesității urgente de „identificare a unor soluții pentru neacoperirea cu servicii medicale de asistență școlară a unor școli din mediul urban și a tuturor școlilor din mediul rural”. Nici aceștia nu au fost luați în seamă!

Cadrele didactice, medicii, dar și părinții din Vrancea cu care am stat de vorbă în ultimele zile se plâng că și în şcolile vrâncene sunt prea puţine cabinete de medicină şcolară. Guvernul a pasat și de data aceasta răspunderea autorităților locale, fără să le dea niciun ban!

Trezit din letargie de apelurile disperate ale părinților care vor să-și trimită copiii la școală, dar în condiții de siguranță, ale profesorilor cărora li se cere să facă și triaj epidemiologic în locul cadrelor medicale, Ministerul Sănătății a ieșit public ieri cu un comunicat prin care afirmă senin și relaxat că “are în vedere, până la sfârşitul anului, identificarea resurselor financiare pentru creşterea bugetului pentru reţeaua de asistenţă medicală şcolară în vederea completării necesarului de personal medical școlar”.

Nu AZI, ci PÂNĂ LA SFÂRȘITUL ANULUI! Dar până atunci ce facem, doamnelor și domnilor din guvern? Vă puteți juca la nesfârșit cu sănătatea copiilor, a profesorilor, a părinților și a bunicilor?

Eu cred că da, pentru că așa ați procedat și în cazul măririi alocațiilor și pensiilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.