Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul Angel Tîlvăr: Cum ar fi arătat tabloul pandemiei dacă România trecea prin această criză cu sistemul de sănătate `privatizat` de PNL?

La începutul anului, așa cum ne amintim, a existat o încercare a PNL de PRIVATIZARE, mai mult sau mai puțin mascată, a sistemului național de sănătate. Prin renumita “ORDONANȚĂ COSTACHE”, se încerca înlesnirea accesului spitalelor private la fonduri practic nelimitate din bugetul programelor naționale de sănătate, ordonanță ulterior contestată vehement de PSD și atacată de Avocatul Poporului la CCR.

În data de 4 iunie, Curtea s-a pronunțat, constatând că ordonanța era NECONSTITUȚIONALĂ. În aceeași zi, ministrul Sănătății a propus ca spitalele din coordonarea primăriilor să treacă în administrarea Ministerului Sănătății, o decizie care ridica semne de întrebare față de intenția neabandonată de PNL de a privatiza sistemul de sănătate, susține deputatul PSD, Angel Tîlvăr.

A venit pandemia și totul a fost dat uitării, nu și de către actuala guvernare, afacerile de casă ale PNL derulându-se, profitabil, cu măști sau alte echipamente necesare în lupta cu virusul.

Diferența între PSD și PNL este că Partidul Social Democrat nu consideră SĂNĂTATEA ROMÂNILOR ca fiind o MARFĂ.

Spre deosebire de PNL care guvernează pentru profit, PSD consideră că sistemul de sănătate trebuie să asigure ACCES ECHITABIL TUTUROR CETĂȚENILOR.

Pandemia ne-a arătat cât de vulnerabil este și așa sistemul de sănătate, dar vă imaginați cum ar fi arătat pandemia cu un sistem de sănătate PRIVATIZAT?

Ce s-ar fi întâmplat dacă tratamentul ar fi fost disponibil doar pentru cei cu venituri mari, care dețin posibilitatea coplății?

Sănătatea este un DREPT CONSTITUȚIONAL garantat pentru toți cetățenii, nu doar pentru cei cu venituri mari!

Privatizarea programelor de sănătate publică, așa cum a vrut sau poate că încă vrea PNL, înseamnă ca bugetul pentru tratamentele mai scumpe sau cele de urgență să se împartă și cu spitalele private. Deci, în mod evident, ar fi rămas mai puțini bani la spitale de stat, adică mai puțini pacienți care s-ar fi putut trata gratuit la stat și din ce în ce mai mulți pacienți nevoiți să se trateze contra-cost în clinicile sau spitalele private.

Până la urmă, cine este adevăratul beneficiar al serviciilor oferite: mediul privat sau pacienții? Nimic nu ar trebui să împiedice pacienții să beneficieze de cele mai bune servicii medicale, pentru care contribuie din plin.

Liberalizarea accesului spitalelor private la banii din programele naţionale de sănătate şi cele de pe acţiunile prioritare – serviciile de urgenţă ar fi golit resursele pentru spitalele de stat și mă refer atât la resurse umane, cât şi cele financiare.

Este certă nevoie de calitate și de concurență în sistemul de sănătate, nimeni nu neagă acest lucru. Ceea ce a devenit evident în această perioadă de pandemie este că sistemul medical de stat rămâne “COLOANA VERTEBRALĂ” a Sănătății, mai ales când vorbim despre servicii complexe și complete, plus că este nevoie de reglementări care să protejeze accesul egal al românilor la aceste servicii.

Nu pot să nu remarc faptul că sistemul privat a fost puțin vizibil în eforturile de combatere a pandemiei, în timp ce sistemul public de sănătate se luptă cu COVID -19. Una dintre lecțiile de învățat din această pandemie este cât de important este să folosim banii publici pentru sistemele publice de sănătate, adevăr valabil pentru oricare stat din lume, nu doar pentru România. „Fiecare euro, yen sau dolar care se duce în sistemul privat de sănătate fură din capacitatea lumii de a face față pandemiilor. Unde sunt spitalele private în lupta contra coronavirusului? Au sărit de pe vasul care se scufundă!” afirma în analiza sa economistul Yanis Varoufakis.

Asta intenționa să facă guvernul PNL, în loc să protejeze pacienții și să elimine conflictele de interese din spitale. Din fericire, diletantismul și graba autorilor, dar și reacția cetățenilor și a altor instituții ale statului, le-au stricat planurile!

Mi-aș dori ca cetățenii să constate realitatea și să sancționeze, dacă găsesc de cuviință, aberațiile pe care le-a făcut actuala guvernare și pe care încearcă din răsputeri să le bage sub preș: numirea rubedeniilor în locul specialiștilor, lipsa materialelor de protecție pentru personalul medical, în favoarea achizițiilor dubioase și a profitului firmelor de partid, comunicarea slabă și haotică despre măsurile luate în timpul pandemiei.

Criza Covid-19 a evidențiat, în mod dramatic pentru întreaga omenire, faptul că îngrijirea medicală pentru toți cetățenii ar trebui să fie prima preocupare a umanității, iar accesul echitabil la îngrijiri medicale, în primul rând în sistemul public și de bună calitate nu este doar un apel moral, ci o necesitate imediată. Acum, mai mult ca oricând, SISTEMELE PUBLICE DE SĂNĂTATE ȘI SĂNĂTATEA PUBLICĂ TREBUIE SPRIJINITE!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.