Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul PNL Vasile Varga cere Guvernului să restituie judeţului 1.000 de hectare transferate Galaţiului în 2002

pnl.ro
vasile varga

Deputatul PNL Brăila Vasile Varga i-a cerut marţi premierului Viorica Dăncilă să îndrepte lucrurile în ceea ce priveşte 1.000 de hectare de teren transferate, în urmă cu 17 ani, printr-o ordonanţă a Guvernului Năstase, de la Brăila, de pe raza comunei Vădeni, în proprietatea municipiului Galaţi, potrivit Agerpres.

"Au trecut 17 ani de când Guvernul Adrian Năstase, printr-o discutabilă Ordonanţă de Urgenţă, a luat 1.000 de hectare din proprietatea judeţului Brăila şi le-a transferat la vecinii de la Galaţi. Din pix, pe genunchi, cu o semnătură, aşa, pur şi simplu. La acel moment, nimeni nu a fost interesat de realităţile din documente, pentru niciun decident nu a contat că Brăilei i s-a răpit o importantă suprafaţă de teren. Un transfer făcut după criterii obscure, rămase şi astăzi fără vreo justificare. O situaţie despre care Guvernul României ştie şi pe care ar putea-o repara, dacă ar da dovadă de o minimă responsabilitate", a declarat, într-un comunicat de presă, deputatul PNL Vasile Varga.

Deputatul liberal reclamă faptul că autorităţile gălăţene nu are respectat destinaţia terenului şi nu au apreciat această oportunitate oferită pentru dezvoltarea comunităţii, având în vedere că au transformat această suprafaţă într-un "banal" teren agricol.

itește și: Fostul șef INML a luat foc! “Rezultatele noastre sunt infailibile”

"Astăzi, la 17 ani de la nefericita ordonanţă de urgenţă, administraţia gălăţeană a demonstrat că nu apreciază şi nu a ştiut să folosească pentru dezvoltarea comunităţii această oportunitate care i-a fost oferită pe tavă. Terenul, situat între municipiile Brăila şi Galaţi şi pe care s-ar fi putut construi cartiere pentru tineri, parc industrial, centre comerciale, parcuri de distracţii şi campus universitar a devenit un banal teren agricol. Pe locul centrului expoziţional se cultivă porumb, iar acolo unde ar fi trebuit să existe blocuri pentru tineri cresc în neştire bălăriile. Măreţul plan de investiţii s-a concretizat pe celebra mie de hactare în 348 de locuinţe ANL - să recunoaştem, o mare 'performanţă'", a spus Varga.

Deputatul PNL a atras atenţia că, recent, Consiliul Municipal Galaţi a anunţat că s-a decis să folosească şi mai "eficient" terenul pe care l-a primit "cadou, din generozitatea guvernului PSD", aşa că a mai scos la licitaţie o importantă suprafaţă de pământ, pentru alte noi culturi agricole.

"Practic, din mia de hectare, proiectul imobiliar Dimitrie Cantemir ocupă 8,9 hectare, suprafaţă pe care au fost construite şi apoi închiriate în regim ANL câteva blocuri, alte 7,5 hectare au fost transmise, în 2009, statului, pentru realizarea obiectivului de investiţii Spital Regional de Urgenţă Brăila-Galaţi, iar 7,65 de hectare au fost predate, la schimb, către Consiliul Judeţean Brăila, pentru completarea suprafeţei necesare spitalului, Galaţiul preluând aceeaşi suprafaţă din proprietatea privată a Brăilei. Alte 300 de hectare de teren au fost închiriate, în urma unei licitaţii, tot în scopuri agricole. (...). Practic 963 ha au rămas neutilizate", a precizat Varga.

Vasile Varga a mai spus că situaţia a fost sesizată de autorităţile brăilene, care au reclamat că destinaţia terenului nu a fost respectată şi s-au adresat instanţelor, urmând un lung şir de procese, pe deplin justificate câtă vreme planul de investiţii nu a fost respectat.

"Dintr-un pol de dezvoltare, terenul s-a tranformat într-un maidan sau, în cel mai bun caz, într-o fermă. În urma numeroaselor demersuri pe care le-am făcut, în calitate de parlamentar brăilean, Guvernul României a acţionat în instanţă Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Galaţi, pe motiv că nu s-au respectat termenii şi condiţiile iniţiale ale Hotărârii de Guvern. Decât să cheltuiască timpul şi banii pe procese, era mai simplu ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă, prin care terenul să fie redat brăilenilor şi să se revină la normalitate. Doamnă premier Dăncilă, restituiţi-le brăilenilor mia de hectare pe care PSD-ul le-a luat-o abuziv", a cerut, într-o declaraţie politică, deputatul liberal Vasile Varga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.