Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul PSD, Angel Tîlvăr: Abandonul școlar rămâne rana deschisă a sistemului educațional românesc

Angel Tilvar

Deputatul Angel Tîlvăr trage concluzia tristă a recentelor examene naționale: „Abandonul școlar rămâne rana deschisă a sistemului educațional românesc.”

„Pentru cine are ochi să vadă și urechi să audă, rezultatele examenelor de anul acesta reprezintă un nou semnal de alarmă că, în învățământul românesc, situația s-a agravat.

Este anul recordurilor în domeniu, potrivit analizelor de ultimă oră: 2020 este anul cu cel mai mare număr de elevi înscrişi la Evaluarea Naţională din perioada 2014-2020. În acelaşi timp, examenul a marcat şi maximul ratei de absenteism din aceeași perioadă analizată. Rata de promovare a BAC-ului 2020 a fost de 62,9%, cea mai mică din ultimii 6 ani. Actualul ministru al Educației nu dă semne că ar ști ce este de făcut.

Citește și: Vestea verii vine de la Nelu Tătaru: În maximum o lună, viața revine la normal

În clasa I, generaţia care a început școala în 2012, avea 203.387 de elevi, apoi în clasa a VII-a, în anul școlar 2018-2019, numărul lor ajunsese la 182.203 de elevi, adică o scădere de 21.184 de elevi în doar 5 ani. La Evaluarea Naţională au rămas 172.532, prezenţi au fost 161.038.

Comparând numărul celor înscrişi în clasa I în 2012 cu al celor prezenţi la Evaluarea Națională din acest an, reiese că 2 din 10 elevi ai acestei generaţii nu au mai ajuns la această etapă.

Deci 42.349 de elevi care au intrat în clasa I nu au dat Evaluarea Naţională, adică 20% din această generaţie s-a pierdut undeva, pe drum.

Datele oficiale analizate arată că numărul elevilor înscrişi la Evaluarea Naţională a fost cu 17.576 mai mare decât cel din 2019, dar 11.494 de elevi nu s-au mai prezentat la examene (ca o comparaţie, numărul absenţilor din 2019 era de 8.403, adică jumătate din numărul absenților din acest an).

Și generația 2008-2020, cea care a dat BAC-ul anul acesta, se confruntă cu absenteismul și abandonul școlar: în septembrie 2008 intrau în clasa I aproximativ 230.000 de elevi, iar anul acesta au dat BAC-ul 123.800. Adică 106.200 de elevi care au început școala în 2008 nu au mai ajuns până la examenul maturității. Dintre aceștia, 32.000 au ales învățământul profesional și vocațional, dar despre 74.000 de elevi din această generație nu există nicio informație oficială. Aceasta înseamnă că 32,17% din elevii acestei generații au abandonat școala.

Realitatea este cel puțin descurajantă. Dar doamna ministru are soluții: dă vina pe predecesori. “Sunt de acord că şcoala românească nu este o şcoală care să ajute copilul sau tânărul să afle cine este şi încotro va merge” afirma cu inocență în fața noastră, a parlamentarilor, în luna mai, cu ocazia moțiunii depuse împotriva sa, doamna ministru Anisie, aruncând vina în ograda foștilor miniștri.

Nu am văzut nicio îngrijorare, nicio intenţie de lansare a unei strategii post-pandemie, de care școala românească are atâta nevoie.

În timpul provocării COVID-19, doamna Anisie a considerat că este suficient să se agite doar cu procurarea tabletelor pentru elevii care nu au acces la şcoala online.

Pandemia nu poate fi o scuză pentru lipsa de viziune, de strategii, în acord cu prezentul, dar, mai ales, cu viitorul.

Domnilor guvernanți, este adevărat că Educația nu produce efecte electorale imediate, nu aduce noi voturi și creșteri imediate în sondaje!

Dacă ați fi consumat a zecea parte din energia dedicată alegerilor anticipate pentru a sprijini învățământul românesc, poate cifrele pe care le-am prezentat ar fi fost altele”, se arată într-un comunicat de presă al social-democratului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.