Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputatul PSD Giurgiu, Cristina-Elena Dinu: 'Solicit Guvernului să dispună obligativitatea testării în masă a populației și comunicarea transparentă a situației

arhiva personala
Elena Dinu

Consider ca izolarea la domiciliu a populației nu este suficientă pentru a trece peste această pandemie și că efectuarea a foarte puține teste în raport cu populația care ar putea fi infectată cu COVID-19 înseamnă ascunderea adevărului despre situația epidemiei în România. Din aceste motive, este evident că o realitate cosmetizată a situației reale îi împiedică pe unii cetățeni să înțeleagă riscul pandemiei.

În aceste condiții, solicităm Guvernului să treacă la testarea în masă! Testarea în masă este singura formă relevantă pentru identificarea celor care au forme ușoare ale infecției sau sunt asimptomatici, dar care pot infecta foarte ușor alte persoane din jurul lor.

„Ceea ce trebuie să facem este să ne concentrăm pe găsirea celor bolnavi, pe cei care au virusul și să-i izolăm, să le găsim contactele și să le izolăm”, spune expertul în situații de urgență al Organizației Mondiale a Sănătății, Mike Ryan.

Pe de altă parte, OMS atrage atenția că măsurile de distanțare socială, precum cele luate în România, nu sunt suficiente, deoarece, în lipsa unor măsuri puternice de sănătate publică, atunci când restricțiile de circulație și blocajele vor fi ridicate, există pericolul ca boala să revină.

Avem însă nevoie de o comunicare precisă pentru a putea lupta cu epidemia. Într-un stat democratic, restrângerea libertăților trebuie însoțită de comunicare transparentă. Românii au dreptul să știe de ce li se impun restricții, pentru a putea să înțeleagă gravitatea situației, însă Guvernul Orban a restrâns această comunicare publică, prin raportări doar o dată pe zi, cenzura distribuției cazurilor pe județe, etc.

Mă îngrijorează, de asemenea, faptul că medicii români sunt în continuare fără protecție. PNL trebuia să se ocupe de stocurile care trebuiau făcute din ianuarie până în prezent, nu să dea vina pe PSD. Personalul medical este cel care suferă din cauza întârzierii cu care guvernul a acţionat după alerta primită de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Stocurile care contează sunt cele adecvate pentru combaterea COVID-19 și trebuiau făcute după anunțul OMS din ianuarie: teste și echipamente de protecție pentru medici. Încercarea liberalilor de a da vina pe PSD și pe „greaua moștenire” este doar o tentativă jenantă de a acoperi propria incompetență și mai ales propria nepăsare. În loc să facă achizițiile necesare, guvernanții au fost preocupați exclusiv de declanșarea alegerilor anticipate și de minimalizarea crizei. Este evident că PSD nu avea cum să cumpere teste pentru combaterea unui virus de tipul COVID-19 cu doi ani înainte de apariția acestuia!

În concluzie, PSD solicită Guvernului să înceteze cu luptele politice și să își facă treaba, respectiv să achiziționeze kituri de testare și echipamente pentru medici. Agenții privați care au cumpărat astfel de produse și le-au donat medicilor și spitalelor au demonstrat cu prisosință că există soluții pentru a găsi aceste produse atât de necesare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.