Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Derapaj în plenul CSM - Procurorul Cristian Ban: 'Nu putem cu pelerinaje la sfintele moaşte să combatem teroriştii'

Inquam Photos / George Calin
Cristian Ban vicepresedintele CSM

Şedinţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii de marţi, 15 decembrie, a avut un episod mai puţin obişnuit, cu un magistrat ca a înţeles să persifleze credinţa a milioane de români. Încercând să facă apologia mandatelor de siguranţă naţională, procurorul Cristian Ban a recurs la o comparaţie total nefericită. Fiind combătut de alţi membri ai CSM, Ban a retractat în final cele afirmate.

Dialogul din CSM:

Procurorul Cristian Ban: "Vreau doar să trag un semnal de alarmă. Mi se pare că pledoariile unor colegi sunt în sensu desfiinţării mandatelor de siguranţă naţională. Nu cred că e rolul nostru de a aprecia cu privire la existenţa acestor mandate de siguranţă naţională. Având în vedere contextul în care trăim, eu cred că este periculos şi nu putem cu pelerinaje la sfintele moaşte să combatem teroriştii, sprionii sau trădătorii. Din punctul meu de vedere, chestiunea mandatului de siguranţă naţională excede competenţelor noastre şi nu trebuie să ne dăm cu părerea."

Victor Alistar, reprezentant al societăţii civile: "N-aş vrea ca în Consiliul Superior al Magistraturii că existe opinii, în argumentaţie, care afectează libertatea religioasă, nici măcar la nivel de persiflare. CSM are rol de apărare a independenţei justiţiei, este format din magistraţi, în majoritate, care depun un jurământ cu privire la respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale."

Judecătoarea Simona Marcu: "Sunt cu totul de acord cu domnul Alistar în ceea ce priveşte libertatea religioasă. Europa este o Europă creştină. Acest lucru a fost subliniat de nenumărate ori în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi, indiferent de opţiunile noastre, suntem datori să respectăm acest lucru, să respectăm sensibilităţile acestui popor şi mi se pare profund greşit să persiflăm, să luăm în derâdere pelerinajul la sfintele moaşte."

Cristian Ban: "Era vorba de o comparaţie. Nu putem combate terorismul decât cu astfel de mijloace şi nu cu alte chestiuni decât cele ce sunt normale. La asta m-am referit, nicidecum la libertatea religioasă. Poate n-am fost suficient de clar."

Judecătorul Bogdan Mateescu: "Nefericită exprimare."

Victor Alistar: "Ne-am bucura dacă restractaţi."

Cristian Ban: "Am retractat în sensul în care am spus."

Pe de altă parte, Cristian Ban s-a exprimat împotriva proiectului lui Predoiu care reintroduce serviciile de informaţii în justiţie. "Noi suntem chemaţi astăzi să vedem dacă în executarea acestor mandate de siguranţă naţională, acordate legal, rezultă întâmplător, accidental alte elemente, probe, indicii cu privire la alte acte grave şi ce facem cu el, dacă le putem folosi sau nu într-un cadru legal. Mai departe, dacă legea care permite folosire acestor probe în cadru procesual penal oferă suficiente garanţii în vederea apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului. Şi aici sunt de acord că acest proiect legislativ, astfel cum a fost întocmit, nu respectă la acest moment aceste cerinţe. Votul meu va fi unul negativ", a declarat Ban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.