Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descentralizarea, o soluţie politică pentru Siria

AFP
siria

Diplomaţii Uniunii Europene estimează că descentralizarea puterii în Siria ar putea fi una din cheile pacificării şi stabilizării ţării răvăşite de un război care durează de aproape 6 ani, arată un document de lucru obşinut de AFP. Documentul a fost redactat de diplomaţii din subordinea Federicăi Mogherini la mijlocul lunii noiembrie, este fructul unor consultări şi reflecţii are şefei diplomaţiei europene asupra reconcilierii şi reconstrucţiei Siriei.

În octombrie, Mogherini a obţinut un mandat din partea celor 28 de state membre UE pentru a deschide dialoguri cu puterile regionale din Orientul Mijlociu (Iran, Arabia Saudită, Turcia) şi cu opoziţia siriană. "Problema în Siria este de a construi un sistem politic în care diverse comunităţi şi regiuni ale ţării să poată trăi pe acest teritoriu, într-un cadru politic unic", se arată în document. "Aceat lucru se anunţă cu atât mai dificil cu cât fisurile sociale sunt adânci, moştenite de la un lung război civil (...) ştiind că sistemul politic actual a permis emergenţa acestui conflict şi că nu trebuie să pierdem din vedere stabilitatea pe termen lung sau creşterea economică necesară".

Documentul trece în revistă obiectivele care trebuie atinse pentru pacificarea Siriei: un guvern legitim, responsabil, un sistem politic bazat pe principiul pluralismului şi o armată naţională unică. Constituţia care datează din 1973 a concentrat puterea în mâinile preşedintelui, iar majoritatea opozanţilor cer întoarcerea la textul din 1950 care acordă mai multă importanţă parlamentului. Printre soluţiile sugerate se află o descentralizare la scară largă, o posibilă redistribuţie a competenţelor statului (educaţie, sănătate, transport, poliţie) către guvernele regionale, districtelor şi sub-districtelor. O astfel de reformă, ar putea ajuta la garantarea unităţii ţării, prin menţinerea ofertei de servicii publice actuale evitându-se destrămarea Siriei, conform Agerpres. Rămâne de văzut ce competenţe ar trebui descentralizate şi ce mecanism de partajare a resurselor între colectivităţile locale ar trebui folosit, se mai arată în document.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.