Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire de senzație în Peru: Arheologii au scos la lumină un templu vechi de 1.200 de ani

peru anzi

Arheologii au descoperit în Peru un templu care a fost construit în urmă cu peste 1.200 de ani de către Imperiul Wari, arată un studiu recent, publicat în Journal of Anthropological Archaeology.

Templul a fost ridicatt pe o platformă în care ar fi locuit oficialii religioşi. Complexul a fost construit după anul 770 d.Hr. şi a fost abandonat la sfârşitul secolului al X-lea. În prezent, o mare parte din templu este acoperită de cenuşă în urma unei erupţii vulcanice din anul 1600.

Imperiul Wari controla părţi mari din regiunea Peru de astăzi folosind tactici care variau de la forţa militară la extinderea rutelor comerciale, spune David Reid, autorul studiului şi cercetător asociat postdoctoral în Antropologie la Universitatea Illinois Chicago.

Studiul lui Reid sugerează că regiunea Pakaytambo a fost un loc în care comunităţile locale se adunau pentru a participa la ceremonii şi procesiuni rituale sponsorizate de Wari. Pieţele şi curţile sitului, mai jos în complex decât templul, erau suficient de mari pentru ca sute de oameni să poată participa la evenimente. Dar mulţimea nu putea vedea ce se întâmpla deasupra lor, iar accesul la partea superioară a platformei monumentale era probabil restricţionat.

„Una dintre cele mai eficiente modalităţi de a aduce oamenii în imperiu a fost prin credinţe şi practici religioase comune”, notează autorul studiului. Reid a remarcat că aceste adunări au fost probabil cruciale pentru menţinerea autorităţii politice în întregul Imperiu Wari, vast din punct de vedere geografic.

În timpul săpăturilor în sălile care înconjoară templul, echipa de arheologi a găsit dovezi, inclusiv bucăţi de ceramică, oase de mamifere şi cochilii de stridii şi midii, care arată că oficialii templului şi reprezentanţii statului Wari foloseau aceste zone pentru activităţile de zi cu zi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.