Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO | Descoperire extraordinară în România! Dovezi ale uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istoria Europei

Facebook
descoperire

Oamenii de știință specializați în arheologie din Vrancea au descoperit o stratificare de cenușă vulcanică ca rezultat al erupției vulcanului Campi Flegrei din Italia, un eveniment ce a avut loc acum aproximativ 39.000 de ani.

Situat la aproximativ 20 de kilometri vest de mult mai cunoscutul Vezuviu, Campi Flegrei este un tip de "supervulcan" care a avut ultima sa erupție în 1538. Cu toate acestea, erupția care a avut loc cu aproximativ 39.000 de ani în urmă este considerată una dintre cele mai mari înregistrate în Europa în ultimii 200.000 de ani.

Muzeul Vrancei a explicat că cercetarea arheologică desfășurată în perioada 4-6 august 2023, în zona numită Lutărie I, în apropierea satului Vităneștii de sub Măgură, din comuna Bolotești, județul Vrancea, a condus la identificarea a doua straturi de cenușă vulcanică sub locuințele umane. Aceasta a fost identificată ca făcând parte din evenimentul campanian din Italia, care a avut loc acum aproximativ 39.000 de ani, a precizat Muzeul Vrancei pe pagina sa de Facebook.

„Este o situație unică în cercetarea arheologică a perioadei paleoliticului din România, când activitatea umană este marcată de două evenimente vulcanice: una cu impact catastrofal la nivel european (campanian) și alta cu impact local (Ciomatu). Anul trecut, pe întreaga deschidere a lutăriei, la adâncimea de aproximativ 4,20 cm., a fost identificată o lentilă de cenușă vulcanică de aproximativ 10 cm. Analiza probelor prelevate a permis identificarea evenimentului vulcanic și cronologia acestuia, datat la 31.800, datorat Masivului Ciomatu (Sf. Ana). Sub lentila de cenușă, la 35 cm., au fost recuperate două piese litice, asociate cu resturi de combustie, cenușă și cărbune. Scurta campanie de anul acesta a avut drept obiectiv eșantionarea întregului profil stratigrafic în vederea stabilirii evoluției paleoclimatului, colectarea de noi probe necesare estimării cronologice a etapei ocupaționale umane și a sedimentelor asociate”, informează Muzeul Vrancei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.