Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire istorică în Gaza, o statuetă veche de peste 4.500 de ani a fost găsită de un agricultor

brecorder.com
cimitir roman fasia gaza arheologie

O statuetă veche de mai mult de 4.500 de ani, reprezentând chipul unei zeiţe antice, a fost descoperită în sudul Fâşiei Gaza, au anunţat luni autorităţile din arheologie din enclava palestiniană, scrie AFP.

Tăiată în calcar şi lungă de 22 de centimetri, această statuetă a fost găsită de un agricultor care lucra pământul său la Khan Yunis, a indicat Ministerul Turismului şi Antichităţilor al Hamas, mişcarea islamistă la putere în Gaza.

"Statuia o reprezintă pe Anat care era zeiţa canaanită a dragostei şi frumuseţii", a indicat într-un comunicat Jamal Abou Reda, care se ocupă de Antichităţi la minister.

Ea a fost descoperită pe ceea ce a o fost o importantă "rută comercială terestră pentru mai multe civilizaţii" care au trăit pe teritoriul actualei Fâşii Gaza, a precizat Abou Reda.

În februarie, muncitorii de pe un şantier de construcţii din nordul Gaza au descoperit 31 de morminte din epoca romană datând din secolul I.

Aceste descoperiri sunt de ultimă dată în Gaza, unde vizitele turistice în siturile arheologice sunt limitate de la blocada impusă de Israel ca urmare a preluării puterii de către Hamas în 2007.

Israelul şi Egiptul, ţări limitrofe Fâşiei Gaza unde trăiesc 2,3 milioane de palestinieni, restricţionează mult intrarea şi ieşirea către şi dinspre teritoriul palestinian.

În ianuarie, o biserică bizantină de secol V a fost redeschisă de Hamas, după ani de lucrări de restaurare, susţinute de donatori străini.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.