Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire revoluționară: Un nou tratament reduce cu 74% progresia unui tip rar de cancer de sânge (studiu)

Tion
cancer

Un tratament care presupune modificarea genetică a celulelor sistemului imunitar din organism reduce cu 74% riscul de progresie a bolii la persoanele diagnosticate cu un tip rar de cancer de sânge, potrivit rezultatelor unui studiu, publicate luni, transmite AFP, conform AGERPRES.

Ciltacabtagene autoleucel - cunoscut şi sub denumirea comercială Carvykti - a fost testat în cadrul unui studiu clinic care a implicat 419 pacienţi cu mielom multiplu a căror boală nu a răspuns la tratamentul chimioterapic prescris în mod obişnuit, Lenalidomidă.

În timp ce utilizarea acestuia din urmă "a crescut, la fel s-a întâmplat şi cu numărul de pacienţi a căror boală nu mai răspunde la tratament", a declarat medicul oncolog Oreofe Odejide în cadrul reuniunii anuale a Societăţii Americane de Oncologie Clinică (ASCO), unde au fost prezentate rezultatele.

Carvykti "oferă rezultate remarcabil de eficiente în comparaţie cu opţiunile actuale ale pacienţilor" şi "poate fi utilizat în siguranţă mai devreme în faza de tratament", a adăugat Odejide, care nu a participat la acest studiu.

În cadrul studiului clinic, jumătate dintre pacienţi au primit Carvykti, iar cealaltă jumătate, un cocteil de medicamente prescrise în mod obişnuit în prezent, inclusiv chimioterapie şi steroizi.

"După o monitorizare de 16 luni, în medie, cercetătorii au descoperit că Ciltacabtagene autoleucel a redus cu 74% riscul de progresie a bolii, comparativ cu tratamentele standard", se precizează într-un comunicat.

Mielomul multiplu este un cancer al sângelui care afectează un tip de celule albe din sânge numite plasmocite şi poate provoca leziuni în cascadă la nivelul oaselor, rinichilor şi sistemului imunitar.

Boala afectează 7 din 100.000 de persoane în fiecare an

Boala afectează 7 din 100.000 de persoane în fiecare an, potrivit Clinicii Cleveland. Riscul creşte odată cu înaintarea în vârstă, bărbaţii şi persoanele de culoare prezentând un risc mai ridicat.

În prezent, nu există niciun tratament, progresia bolii putând fi doar încetinită sau stopată pentru o lungă perioadă de timp.

Noul tratament constă în prelevarea limfocitelor T cu receptor antigen himeric (CAR)T ale pacientului şi modificarea genetică a acestora în laborator pentru a avea proteine specifice numite receptori, capabile să caute şi să distrugă celulele canceroase.

În timpul studiului clinic, numărul evenimentelor nedorite până la grave a fost uşor mai ridicat în cadrul grupului care a primit Carvykti comparativ cu al doilea grup (97% faţă de 94%), trei sferturi dintre aceşti subiecţi suferind o reacţie excesivă a sistemului imunitar şi aproximativ 5% dintre ei de sindrom de neurotoxicitate.

Cercetătorii vor continua să monitorizeze toţi aceşti pacienţi pentru a determina efectele pe termen lung şi impactul acestor tratamente asupra calităţii vieţii.

Studiul clinic a fost finanţat de Janssen Research & Development şi Legend Biotech USA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.