Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire uimitoare: o echipă de geologi au găsit apă veche de 2 miliarde de ani / Ce gust avea

iflscience.com

În 2016, geologii care studiau o mină canadiană au făcut o descoperire incredibilă. La o adâncime de aproximativ 3 kilometri (1,8 mile), au găsit apă curgătoare, despre care testele au arătat că are o vechime cuprinsă între 1,5 miliarde și 2,64 miliarde de ani. Fiind izolată în tot acest timp, era cea mai veche apă care a fost găsită pe Pământ, scrie iflscience.com.

"Când oamenii se gândesc la această apă, presupun că trebuie să fie o cantitate infimă de apă prinsă în interiorul rocii", a declarat pentru BBC News profesorul Barbara Sherwood Lollar, care a condus echipa. "Dar, de fapt, este foarte multă apă care bolborosește chiar în fața ta. Aceste lucruri curg cu viteze de litri pe minut - volumul de apă este mult mai mare decât a anticipat cineva".

Echipa a găsit urme care indică faptul că viața a fost cândva prezentă în apă.

"Privind sulfatul din apă, am reușit să vedem o amprentă digitală care indică prezența vieții. Și am putut indica faptul că semnalul pe care îl vedem în fluide trebuie să fi fost produs de microbiologie - și, cel mai important, trebuie să fi fost produs pe o scară de timp foarte lungă. Microbii care au produs această semnătură nu ar fi putut să o facă peste noapte. Acest lucru trebuie să fie un indiciu că organismele au fost prezente în aceste fluide pe o scară de timp geologică", a declarat Sherwood Lollar.

În lipsa luminii, microbii au supraviețuit folosind substraturi produse de radiații.

"Sulfatul din această apă antică nu este sulfatul modern din apa de suprafață. Ceea ce am descoperit este că sulfatul, ca și hidrogenul, este de fapt produs pe loc prin reacția dintre apă și rocă", a declarat Long Li, profesor asistent în cadrul Departamentului de Științe ale Pământului și Atmosferei de la Universitatea din Alberta, într-un comunicat de presă. "Ceea ce înseamnă că reacția va avea loc în mod natural și poate persista atâta timp cât apa și roca sunt în contact, potențial miliarde de ani".

În timp ce descoperirea a avut implicații pentru găsirea vieții în altă parte pe Pământ, precum și în afara sistemului solar, ceea ce toată lumea de pe internet vrea să știe întotdeauna este: ce gust are aceasta? În mod uimitor, avem un răspuns pentru asta.

"Dacă ești un geolog care lucrează cu roci, probabil că ai lins o mulțime de roci", a declarat Sherwood Lollar pentru CNN. Deși nu este o stâncă, ea a încercat totuși apa, gustând-o de pe deget. Apa era "foarte sărată și amară, mult mai sărată decât apa de mare". Acest lucru nu este întru totul surprinzător, având în vedere că fusese îmbătrânită timp de peste 2 miliarde de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.